Amsterdam begint snel met duurzaam bouwen

Alle nieuwe woningen in Amsterdam moeten vanaf 2015 klimaatneutraal zijn.

Dat hebben de Amsterdamse GroenLinks-wethouders Marijke Vos en Maarten van Poelgeest aangekondigd. Om te beginnen moet vanaf 2010 een derde van de Amsterdamse nieuwbouwwoningen klimaatneutraal gebouwd worden.

Tijd is rijp
Voor de komende tien jaar gaat het in totaal om vijftigduizend woningen, waarbij al de uitgestoten CO2 wordt gecompenseerd door energiebesparende maatregelen. Er wordt onder meer gebouwd op zes grote bouwlocaties, waaronder de Zuidas, de oevers aan het IJ en Overamstel.

Bij klimaatneutrale nieuwbouw wordt gebruikgemaakt van duurzame materialen en energieopwekking door zonnecollectoren. Het kabinet sprak onlangs af met de branche dat bouwers en gemeenten in 2020 overstappen op klimaatneutraal bouwen, maar het Amsterdamse college vindt dat te laat. De tijd zou nu rijp zijn om een grote slag te maken.

Kosten koper
Het zou gemiddeld tienduizend euro kosten om een woning klimaatneutraal te maken. De investering moet door de huurder of koper worden opgebracht. "De extra kosten verdienen zich ruimschoots terug via de energierekening", zegt Van Poelgeest.

Bron: De Pers

Deel dit artikel

permalink