Bossche huizen omgebouwd tot kleine energiecentrale

Woningcorporatie Zayaz en energiebedrijf Essent laten 27 woningen in de Bossche wijk Maaspoort uitrusten met apparaten waarmee huishoudens een groot deel van hun eigen energie kunnen opwekken.

Tijdens twee stookseizoenen onderzoekt Essent voor het eerst welke toepassingen voor welke type bestaand huis(houden) het meeste rendement opleveren, zei innovatiemanager Erik van Engelen  bij de presentatie.

De modelwoningen krijgen zonnepanelen, zonnecollectoren, een warmtepomp (met aarde of lucht als bron), een HRe-ketel of een microwindturbine. De bewoners betalen meer huur maar kunnen volgens eerste berekeningen tot 300 euro per jaar op hun energiekosten besparen.

Tweederde van het jaargebruik
De huurwoning waar de initiatiefnemers het project maandag presenteerden was bijvoorbeeld uitgerust met de nieuwste cv-ketel. De HRe-ketel (hoog rendement energieopwekking) gebruikt 15 procent meer gas maar produceert tegelijk ook elektriciteit.

De productie kan oplopen tot tweederde van het jaarverbruik van een gemiddeld huishouden, aldus Van Engelen. De uitstoot koolstofdioxide neemt met 16 procent af. De HRe-ketel is nog niet te koop maar zal in de aanschaf twee keer duurder zijn dan de gangbare ketels (ongeveer 3000 euro).

Het project decentrale energievoorziening is gesubsidieerd door de gemeente Den Bosch en de provincie Noord-Brabant.provincie Noord-Brabant.

Bron: ANP

Deel dit artikel

permalink