Computerprogramma DPL meet duurzaamheid van een wijk

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker bij gebiedsontwikkeling. Met het computerprogramma DPL kan de duurzaamheid van een wijk worden gemeten.

DPL is het computerinstrument dat de duurzaamheid van een wijk meet en vergelijkt met een referentiewijk. Het is ontwikkeld door IVAM en TNO. Het programma richt zich op gebruik bij gebiedsontwikkeling zowel voor bestaande wijken als nieuwbouwplannen.

DPL staat voor Duurzaamheids Profiel van een Locatie. Het geeft de mogelijkheid duurzaamheid een heldere plaats te geven in ruimtelijke planning. De methode is gebaseerd op de drie internationale elementen van duurzaamheid, namelijk Planet (milieu), People (sociaal) en Profit (economie).

Toepassingsmogelijkheden
DPL wordt in verschillende fasen van de planningscyclus ingezet en heeft diverse toepassingsmogelijkheden. Het wordt gebruikt voor:
• het opstellen van doelstellingen voor duurzaamheid een planproces;
• het vergelijken van verschillende planscenario’s voor een wijk;
• een sterkte-zwakte analyse van duurzaamheidsaspecten van een wijk;
• het vergelijken van de duurzaamheid van wijken met andere wijken;
• kwaliteitsatlas van duurzaamheid voor bewoners en bestuurders;
• monitoren van de kwaliteit van een wijk in de tijd;
• communicatie bij integratie van milieubeleid in ruimtelijke planning.

Afstemming met andere tools
Dit jaar is een gezamenlijk initiatief ontwikkeld door de Provincie Flevoland, de gemeente Almere, IVAM en de Redactieraad Toolkit 2006 om tot afstemming te komen tussen drie tools op gebied van duurzame gebiedsontwikkeling, te weten DPL, DKK en de te maken Toolkit gebiedsontwikkeling.

Voor meer informatie: IVAM UvA   TNO

Download demoversie

Deel dit artikel

permalink