Impressies van nieuw Nederlands landschap

De Volgerlanden is een 120 hectare grote Vinexlocatie, gelegen op het grensgebied tussen Hendrik Ido Ambacht en Zwijndrecht. Ooit was de locatie een florerend tuinbouwgebied, maar economische schaalvergroting en de daarmee onrendabel geworden gewassen leidden vorige eeuw tot verval van het gezichtsbepalende kassenlandschap.

De gefaseerde aanleg van een grootschalige, 4500 woningen tellende nieuwbouwwijk markeert een omvangrijke landschappelijke transformatie.

Drie jaar lang is deze dynamiek door Anne Bousema met de camera gevolgd en vastgelegd. Het project richt zich nadrukkelijk niet op het stedenbouwkundige plan, de architectuur of haar bewoners maar vooral op de landschappelijke verbeelding van de Vinexoperatie. Enerzijds wordt de geleidelijke verdwijning van een typisch Nederlands cultuurlandschap in beeld gebracht, anderzijds de komst van even typisch Nederlands woonlandschap. In onbruik geraakte kassen, oude bomen, restanten groenteteelt en verloren voorwerpen bevinden zich naast nieuwe huizen, prille tuinaanleg en onverwachte uitzichten.

De poëtische kwaliteiten van dit heterogene, tussen verleden en toekomst balancerend landschap is impliciet onderwerp van de fotografie. In een tijdperk waarin permanentie een vergeten conditie lijkt fixeren de foto?s de vergankelijke schoonheid van het interim landschap en wint de suburbane werkelijkheid aan verbeeldingskracht.

Uitgeverij 010
Auteurs: K. Schippers en T. van den BoomenAnn Bousema
Fotografie: Ann Bousema
Vormgeving: Joost Grootens
112 pp / 285 x 240 mm / hardcover
Nederlandse editie
ISBN: 978 90 6450 641 3
Prijs: ? 34.50

www.010publishers.nl

Deel dit artikel

permalink