Revolutionair zonnepaneel van geverfd glas

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om een zonnepaneel te ontwikkelen met een tienvoudige opbrengst. Bij de nieuwe revolutionaire techniek wordt een verfcoating op glas aangebracht die het licht bundelt en transporteert naar zonnecellen.

In de huidige technieken hebben zonnepanelen 'spiegels' nodig om de energie te produceren. De door de MIT ontwikkelde techniek maakt gebruik van een transparante organische verflaag aangebracht op glas of plastic.

Verfmoleculen
Deze verfcoating bestaat uit verschillende soorten verfmoleculen en absorbeert het invallende zonlicht en transporteert een deel hiervan gebundeld via het onderliggende transparante materiaal naar de randen van het paneel waar het licht valt op zonnecellen. Hiermee zou een elektriciteitsopbrengst met een factor 40 mogelijk kunnen zijn.

Hierbij is ook de stand van de zon niet meer van invloed. Een bijkomend voordeel is dat de zonnecollectore goedkoper te produceren zijn en de transparante laag ook in ramen verwerkt kunnen worden.

Instabiele verfsoorten
Met dit idee wordt al sinds de jaren zeventig geëxperimenteerd, maar de verfsoorten waren instabiel en de onderlaag absorbeerde teveel licht, waardoor de opbrengst te laag was. Covalent Solar, het bedrijf dat is opgericht door drie van de vier uitvinders, wil binnen drie jaar de technologie productierijp hebben gemaakt.

De resultaten zijn gepubliceerd in Science.

Bron: www.cradletocradle.nl

Deel dit artikel

permalink