Vlas als bouwisolatie

Vlas heeft Rogier van Mensvoort en zijn Isovlas geen windeieren gelegd. Steeds meer bedrijven ontdekken de mensvriendelijke bouwisolatie.

Isovlas gebruikt de resstof van het vlas dat voor linnen wordt gebruikt en maakt er bouwisolatie van. Dit materiaal – traditioneel groeit er veel vlas in Zeeland, België en Frankrijk - kan van wortel tot zaadhuisje worden gebruikt.

Van Mensvoort: "Vlas wordt gebruikt voor lijnzaadolie, diervoeders, linoleum of plaatmateriaal en natuurlijk als de basis voor linnen! Juist wat er nu bij de productie van linnen als reststof over blijft, wordt door Isovlas tot SoundFelt (vlasvilt) en Geovlas Soundcontrol verwerkt.

'Klodden'
Het restproduct dus van de linnenproductie - de te korte vezels oftewel 'klodden' - is de basis voor een gouden concept. Drijvende kracht achter én grondlegger van Isovlas is Cees van Opstal sr. Beter bekend als eigenaar en oprichter van Opstalan dat eveneens in Oisterwijk gevestigd is.

Van Opstal bracht het concept voor bouwisolatie van vlas mee uit Finland. Eind 2000 werd met de bouw van de fabriek en met de assemblage van het machinepark begonnen. Ook de overige commerciële en marketingactiviteiten werden opgestart. Vanaf 2000 tot midden 2002 is het product doorontwikkeld. De eerste Isovlas bouwisolatie is in mei 2002 uit productie gekomen. Tegelijkertijd zijn SoundFelt (gebruikt onder parket en laminaat) en Geovlas (gebruikt in de weg- en waterbouw) in eigen huis ontwikkeld.

'Goretex-jasje'
Kiezen voor natuurlijke producten is een kwestie van mentaliteit, het heeft niet met verstand of emotie te maken. "Ik doe iets goeds wat niets extra's kost", zegt directeur Rogier van Mensvoort waarmee hij exact een essentieel stukje marketing van Isovlas samenvat.

“Qua prestaties en kosten doen de producten voor geen ander (isolatie)materiaal onder. In tegendeel: er zijn alleen maar voordelen. Ze veroorzaken geen huidirritatie, zijn prettig te verwerken en isoleren ook geluid beter dan de meeste andere materialen. Er ontstaat een aangenaam binnenklimaat omdat de vochtregulerende werking van deze materialen voor een warmtebuffer zorgen zonder dat de warmtegeleidingcoëfficiënt wordt aangetast. Onze woon-/werkomgeving wordt van een ademend 'Goretex-jasje' voorzien.”

Het derde grote voordeel is de hoge warmteaccumulatie. Van Mensvoort: “In vergelijking met traditionele materialen als steen- of glaswol is de temperatuurdemping c.q. warmteaccumulatie vier keer hoger (warmteaccumulatie = de tijd die warmte/energie nodig heeft om door isolatiemateriaal heen te komen, red.). Het natuurlijke materiaal zorgt dus voor een ongeëvenaarde warmteopslagcapaciteit wat aangenaam warm in de winter en verfrissend koel in de zomer betekent!

Oogsten
Na drie/vier jaar hard werken en 'gigantisch investeren in marketing en reclame', vertelt Rogier van Mensvoort, is nu de tijd aangebroken dat er gestart wordt met het oogsten. Zeer bewust heeft hij van meet af aan 'voorschrijvende professionals' als architecten, vertegenwoordigers van woningbouwcorporaties en overheden bewerkt.

Van Mensvoort: “Bewust geen consumentgerichte marketing maar opbouw van het merk via professionele ketens voor bouwmaterialen. Voor de toekomst ziet Van Mensvoort een verdere groei op buitenlandse markten. "Vanuit België komen er nu al steeds meer aanvragen binnen zonder dat we daar echt gestart zijn. En vervolgens hebben we Frankrijk en Duitsland op ons lijstje staan."  

Voor meer informatie: www.isovlas.nl 

Deel dit artikel

permalink