Superuse: de overbodigheid overbodig

Je kunt natuurlijk gewoon de site www.superuse.org bezoeken, voor in de luie stoel is er het boek. Superuse gaat over de constructie van nieuwe gebouwen met overtollige materialen.

Het Rotterdamse 2012 architecten timmert al jaren aan de weg met hergebruik. Dit wordt toegepast op diverse manieren: grafisch ontwerp, verlichting, meubels, interieurs en gebouwen. Uitgangspunt hierbij is om op aanwezige potentie voort te bouwen. Bijvoorbeeld de bestaande omgeving, energiebronnen en diverse afvalmaterialen.

Recyclicity
Teneinde afval bruikbaar te maken als bouwmateriaal heeft het bureau Recyclicity opgericht. Het doel van Recyclicity is, om met zo weinig mogelijk toegevoegde energie, afval een nieuwe bouwtoepassing te geven. Recyclicity zal uiteindelijk bestaan uit een database op internet en een overslagloods.

Superuse: het boek
Het handige compacte boekje toont wat je met afval kunt doen. Kabelhaspels, kozijnen, wasmachines, luiers, kisten, tapijttegels, dubbele beglazing of oude autobussen. Alles vindt zijn weg. En als iedereen hiermee aan de slag gaat, wordt de overbodigheid vanzelf overbodig.

Goed, je moet er wat moeite voor doen maar de polymeren in een luier zijn prima te gebruiken in een mix met grond en kun je toepassen op een groen dak. De polymeren absorberen en houden het water op zijn minst drie jaar vast.

Titanium als plaatmateriaal
Tapijttegels blijken het uitstekend te doen als muur. Ook glazen flessen en tinnen blikjes lenen zich hier goed voor. En de titanium schil van laptop batterijen is prima te gebruiken als gevelbekleding.Titanium is sterk, licht en erg corrosiebestendig. Bovendien is het bestand tegen extreme temperatuurschommelingen. De batterijen schil is door de maatvoering erg gemakkelijk te gebruiken als plaatmateriaal. Hadden ze dat geweten tijdens de bouw van het Guggenheim in Bilbao.

WORM
In dit helder geschreven boekje worden steeds aan de hand van de materialen een project getoond. Apart is er aandacht voor de tijdelijke muziekclub WORM. In dit voormalige pakhuis in Rotterdam heeft 2012 Architecten de creativiteit op de vrije loop gelaten. Fauteuils van autobanden, Plastic containers als toiletten en deuren van containeronderdelen.

Meer informatie over 2012 architecten www.2012architecten.nl

Uitgeverij 010
Tel. 010-4333509
Auteurs: Ed van Hinte, Jan Jongert, Césare Peeren
Ontwerp: Erik Wong
ISBN 978 90 6450 592 8
Engels
144 pp / 210 x 130 mm / paperback with dust jacket
prijs ? 19,50

www.010publishers.nl

Deel dit artikel

permalink