Minister Vogelaar verplicht fietsenberging en buitenruimte

Een fietsenberging en een buitenruimte worden weer verplicht voor nieuwe huizen.

 Minister Vogelaar van WWI drong de afgelopen maanden bij marktpartijen uit de bouwwereld erop aan dat zij gehoor geven aan de wens van de consument terrassen, bergingen en balkonnen te bouwen. In die behoefte is onvoldoende voorzien.

Marktwerking geen garantie
Minister Vogelaar heeft samen met de vier grote gemeenten laten onderzoeken of de markt haar verantwoordelijkheid oppakt. Conclusie van het onderzoek is dat veel nieuwbouwwoningen zonder buitenruimte en of buitenberging zijn gebouwd en dat de marktwerking geen garantie biedt voor de realisatie van deze voorzieningen. Hierop besloot minister Vogelaar de voorschriften voor deze voorzieningen opnieuw op te nemen in de bouwregelgeving.

Nog niet verplichten
Buitenruimtes bij huizen zijn goed en gezond voor bewoners. Sommige maatregelen van de afgelopen jaren bleken niet in het belang van veiligheid en gezondheid van de bewoners te zijn.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) juicht verplichte buitenruimtes bij nieuwe huizen dan ook toe. Overigens is de regelgeving nog niet gewijzigd, dus kunnen gemeenten nog niets verplichtend opleggen.

Deel dit artikel

permalink