Koop van bouwkavel gekoppeld aan duurzaam bouwen

Het Belgische Mechelen heeft een Europese primeur: het verkoopt kavels onder de voorwaarde dat kopers zich verplichten een passiefhuis te bouwen.

Wie na de bouw geen certificaat kan voorleggen dat wordt uitgereikt door de organisatie PassiveHouse, riskeert een boete. De eerste zes kavels staan inmiddels te koop zo meldt het Belgische Nieuwsblad.

Groot oppervlakte
Vijf percelen hebben een oppervlakte van 1.150 vierkante meter, een van 1.500. Dat is relatief groot voor een perceel dicht bij het stadscentrum. De gemeente spreekt dan ook van een ?villawijk? waar de kandidaat-koper bij de bouw rekening moet houden met maximale isolatie, natuurlijke energiebronnen moet gebruiken (zonne-energie bijvoorbeeld) en er hoge rendementsketels moet plaatsen.

"Een voorbeeld van een toepassing in een passiefhuis is bijvoorbeeld dat de lucht wordt binnengehaald door de grond", zegt projectcoördinator Tilly Noordzij. "Dan heb je de meest constante temperatuur, relatief warme lucht die binnenkomt in de winter en koele lucht in de zomer."

Betaalbaar

De prijs van de percelen moet nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad, maar ligt om en bij de tweehonderd euro per vierkante meter. ?Dat is minder dan de gemiddelde grondprijs in Mechelen?, zegt een woordvoerder. ?We willen het dan ook betaalbaar houden voor jonge gezinnen

Deel dit artikel

permalink