Aanleg tweede Maasvlakte van start

Na jaren van praten, besluitvormingen en procedures is op 1 september in de Rotterdamse haven de aanleg van Maasvlakte 2 begonnen. Burgemeester Ivo Opstelten zette vanaf de huidige Maasvlakte het opspuiten van het zand in zee in werking.

Dit moet op den duur een 14 kilometer lange, 'banaanvormige' dijk gaan vormen. In 2010 is het opspuiten van die dijk af. Naar verwachting beginnen volgende maand de werkzaamheden verder op zee.

Milieueisen
Het nieuwe industriegebied wordt 2000 hectare groot. Momenteel heeft het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) voor 40 procent van het terrein contracten afgesloten. Bedrijven mogen zich er niet zomaar vestigen. Zij dienen aan strenge milieueisen te voldoen. Het HbR wil dat de Tweede Maasvlakte het meest duurzame havengebied ter wereld wordt.

Containeroverslag
Een groot deel van het terrein heeft het havenbedrijf bestemd voor containeroverslag. Per jaar moeten 18 miljoen containers worden overgeslagen. In de huidige situatie verwerkt de haven er jaarlijks 11 miljoen. Volgens de planning gaat in 2013 de eerste container over de kades. Met de aanleg van de tweede Maasvlakte is zo'n drie miljard euro gemoeid.

Deel dit artikel

permalink