Bouwwereld steeds duurzamer?

De internationale bouwwereld hecht steeds meer belang aan duurzaamheid en ontwikkelt in toenemende mate beleid op dit gebied. Uit jaarlijks onderzoek van KPMG onder ondernemingen in de bouwsector blijkt dat bijna 80% van hen inmiddels een beleidsplan voor duurzaamheid kent. Wordt de bouwsector inderdaad steeds duurzamer of blijft het bij plannen?

Uit het onderzoek van KPMG blijkt verder dat 90% van de bedrijven in de bouwwereld beschikt over een Environmental Management System (EMS). Dat is een volledig geïntegreerd stelsel van regels dat het bedrijf in staat stelt tegemoet te komen aan de verantwoordelijkheden op het gebied van duurzaamheid.
 
Bij ruim 70% van de bedrijven is de verantwoordelijkheid voor duurzaamheid belegd op het niveau van de Raad van Bestuur. Het jaarverslag vormt voor 44% van de bedrijven het middel om verantwoording af te leggen over het gevoerde beleid. Nog eens 30% doet dit in een apart duurzaamheidverslag.

Uitdaging
"De cijfers van het KPMG-onderzoek zijn bemoedigend," stelt Gerrit Jan Hoogland van Senter Novem. "Wel is het een flinke uitdaging als we naar de doelstellingen van Factor 20 kijken. De milieudruk zou in 2040 met een factor 20 moeten verminderen ten opzichte van 1990, terwijl we nu nog niet eens op factor 2 zitten. Om een idee te geven: een gemiddeld duurzaam gebouw anno 2008 zit rond 180 GreenCalc-punten ofwel factor 1,8, terwijl we bij een lineaire groei nu rond factor 8 hadden moeten zitten.

Om de milieubelasting daadwerkelijk met een factor 20 te verminderen, moet de score 2.000 GreenCalc-punten zijn. Gelukkig zijn er projecten die richting factor 8 gaan (staat gelijk aan 800 punten): WNF kantoor in Zeist (768 punten), Rijkswaterstaat Terneuzen (667 punten), of het Natuurhuis in Mechelen (640 punten). Ook zijn de huisvestingsplannen van Ecofys en TNT Post veelbelovend".

Volgende stappen
Een goede eerste stap is om gebouwen energie en/of CO2-neutraal te maken. Voorbeelden hiervan zijn het kantoor van WNF in Zeist, de plannen voor de TNT kantoren en het kantoor van Search Ingenieursbureau in Amsterdam. "Het is van belang om op verschillende fronten duurzaam te werken," vervolgt Hoogland. "Het maakt pas echt een verschil als zoveel mogelijk kringlopen gesloten worden."

Volgende stappen zijn dan ook het sluiten van de materiaal- en luchtkringloop. Een sluitende materiaalkringloop betekent dat materialen bij hergebruik hun waarde behouden. Vaak worden materialen wel hergebruikt, maar dan op een minder hoogwaardige manier en uiteindelijk verdwijnen ze zelfs uit de kringloop. Gebouwen met een sluitende luchtkringloop zijn in staat om schone lucht aan de omgeving terug te geven. Het kantoor van Search Ingenieursbureau in Amsterdam is daar een goed voorbeeld van.

Vaart maken
Hoogland: "Inmiddels zijn er heel wat aansprekende initiatieven en het is een goede ontwikkeling dat bouwondernemingen duurzamer willen gaan werken. Maar we moeten er wel vaart mee maken, als we de Factor 20 doelstellingen willen halen."

Bron: SenterNovem

Deel dit artikel

permalink