"Faciliterend grondbeleid meer in zwang"

Steeds meer gemeenten overwegen de handel in bouwrijpe grond over te laten aan de markt. Rob de Boer, grondspecialist bij VNG ziet een verschuiving van een actief naar een faciliterend grondbeleid. Voor een deel is dat gedwongen. ?Zoals bij Vinex-locaties. Private partijen hebben vaak al de grond gekocht voordat de contouren van de ruimtelijke ordening duidelijk worden. Als gemeente heb je dan geen keuze?, vindt De Boer in een interview in Cobouw.

De overstap naar een faciliterend grondbeleid wordt eenvoudiger door de nieuwe Grondexploitatiewet. ?Met de wet kun je ruimtelijke ordening op niet-gemeentelijke grond beter sturen. Daardoor wordt het gemakkelijker om de begroting sluitend te krijgen?, aldus De Boer.

Kleine gemeenten
De Grondexploitatiewet is vooral voor kleine gemeenten een reden om niet meer actief grondposities in te nemen. De Boer: ?Natuurlijk, niet alle gemeenten zullen hun grondbeleid wijzigen. Maar voor kleine gemeenten zijn de risico?s van actief grondbeleid groter. Door de wet denken ze nu: als we toch instrumenten hebben om een faciliterend grondbeleid te voeren, waarom zouden we het dan niet doen??

Deel dit artikel

permalink