Producten terugblik: de Energy Ball

Het Zweedse bedrijf Home Energy ontwikkelde in 2006 de Energy Ball. Dit type windmolen is uitgevonden door de Nederlander Rikus van der Klippe. Het aparte aan dit bolvormige model is het gepatenteerde venturi-effect dat hij opwekt. Daardoor levert de venturi windmolen meer energie dan volgens zijn diameter te verwachten is. De Energy Ball heeft een diameter van ongeveer één meter.

Bij een windmolen met rechte wieken, verbreedt de stromende lucht door het turbine vlak, en ook daar buiten. De venturi windmolen is in staat ook een vernauwing van de stroming en daarna pas een verbreding te creëren. Daardoor is de venturi windmolen in staat meer energie uit de wind te halen dan een windmolen met rechte wieken. De uiteindelijke verbreding van de stroming na de windmolen is het gevolg van het onttrekken van energie uit de wind.

Voordelen
Naast een hogere energie-efficiency heeft de Energy Ball een lager geluidsniveau. De windmolen heeft een bijkomend voordeel. Hij kan al bij zeer lage windsnelheden in gebruik worden gesteld.
Het Schoonhovense bedrijf Zilvertron is verantwoordelijk voor de techniek, die ervoor zorgt dat de windenergie wordt omgezet in stroom die wordt teruggeleverd aan het electriciteitsnet. Op die manier wordt een besparing behaald van ongeveer vijftien procent van de electriciteitskosten.

Meer informatie over: het venturi-effect
Meer informatie over: Zilvertron
Meer informatie over: Energy Ball

Deel dit artikel

permalink