C2C nog niet uitvoeringsklaar in Almere

De in Almere gepropageerde Cradle-to-Cradle filosofie is nog niet uitvoeringsklaar, zo meldt de beoordelingscommissie Almere Hout Noord in haar visierapport.

Het rapport blikt vooruit op de schaalsprong die nodig is voor Almere 2030, waarbij 60.000 nieuwe woningen beschikbaar moeten zijn voor 350.000 inwoners. Eerder dit jaar heeft Almere hiervoor samen met William McDonough, grondlegger van de Cradle to Cradle filosofie, de Almere Principles opgesteld.

De Hout Noord uitbreiding in het oosten van Almere maakt een groot deel uit van de schaalsprong en het college van B&W in Almere heeft besloten één woningcorporatie te selecteren voor de uitvoering ervan. De beoordelingscommissie brengt in het rapport een advies uit over de selectie van drie plannen die negen verschillende corporaties hebben ingediend.

In het rapport concludeert de commissie dat de cradle-to-cradle allerminst uitvoeringsklaar is. Slechts één corporatie (Vestia) heeft aangegeven met re- of upcyclebare bouwstoffen te kunnen werken. De overige acht corporaties blijken het niet te garanderen dat de toekomstige gebouwen ook zonder milieubelasting weer gesloopt kunnen worden.

Eind 2008 moet er één corporatie geselecteerd zijn om met de plannen aan de slag te gaan.

Auteur: Jan Pieter Atsma

Bron: www.cradletocradle.nl

Voor meer informatie:Almere Principles

Deel dit artikel

permalink