'Innovatie in Energie'

De laatste jaren zijn er steeds meer nieuwe technieken geïntroduceerd om de energievraag te beperken, duurzame energie in te zetten en installaties te optimaliseren. In deze publicatie wordt van deze nieuwe ontwikkelingen een doorsnede gegeven.

In deze publicatie wordt van deze nieuwe ontwikkelingen een doorsnede gegeven. Het overzicht is niet compleet; ontwikkelingen gaan door en wat vandaag nog innovatief is, kan morgen alweer verbeterd zijn. Het is vooral bedoeld om te laten zien waartoe het (meestal) Nederlandse bedrijfsleven in staat is en welke ontwikkelingen we binnenkort op bouwgebied tegemoet kunnen zien.

Soms willen fabrikanten hun nieuwe product pas tonen bij de marktintroductie. Er is dan ook veel moeite gedaan om informatie te verzamelen en de bouw- en installatiebranche aan te moedigen nieuwe ontwikkelingen te presenteren. Dat heeft een lijst opgeleverd waaruit de hier gepresenteerde technieken zijn geselecteerd. Voor de technieken zijn de volgende selectiecriteria aangehouden:
- geschikt zijn voor de woningbouw;
- innovatief c.q. baanbrekend zijn op het gebied van energiebesparing, duurzame energievoorziening en installaties;
- soms is een techniek ook geselecteerd als deze de toepassing van andere technieken mogelijk maakt;
- onlangs op de markt zijn geïntroduceerd, maar nog onbekend of binnenkort verkrijgbaar zijn;
- qua vormgeving vernieuwend zijn, waardoor toepassing extra aantrekkelijk wordt;
- er is hierbij eveneens gekeken naar bestaande technieken die aan dit criterium voldoen.

Ter inspiratie
Niet altijd is na te gaan of een techniek in de praktijk ook doet wat de fabrikant belooft: soms is de techniek daarvoor te nieuw of ontbreken er nog kwaliteitsverklaringen of certificaten. Desondanks zijn deze technieken ter inspiratie opgenomen.

Bij elke techniek wordt in een beknopte inleiding uiteengezet wat de techniek behelst. Ook worden zeer kort enkele huidige trends vermeld waarmee de techniek zich onderscheidt en inspeelt op de veranderende behoeften.

De publicatie is niet alleen bedoeld voor wie op zoek is naar mogelijkheden voor vergaande besparingen in de woningbouw. Ze dient vooral ook ter inspiratie van ontwerpers, opdrachtgevers, bouwers en installateurs.

De publicatie is te downloaden van de SenterNovem website Duurzame Energie Nederland.

Deel dit artikel

permalink