Clinton Global Initiative: Verontruste Al Gore ontploft op het podium

Sterreporter Marlon Huysmans doet verslag van het Clinton Global Initiative.

Vandaag was de eerste echte dag van de Annual Clinton Meeting. Wat het meeste indruk bij iedereen heeft gemaakt, is dat Al Gore werkelijk paars aanliep tijdens het openingsdebat. Hij benadrukte dat we absoluut niet op koers liggen om de klimaatproblemen het hoofd te bieden, en dat er een revolutie van jonge mensen nodig is om dit te bereiken.

In zijn beleving hebben we het allemaal wel gehoord, maar gaan we weer over tot de orde van de dag. We doen wel wat, maar niet radicaal genoeg. Hij beschuldigde zelfs beursgenoteerde bedrijven van aandelenfraude, door CO2-reductie niet in hun beleid op te nemen. Misleiding van de aandelenkopers dus, omdat je in feite niet toekomstgericht bezig bent.

Artiest Bono maakte de nuchtere doch pijnlijke vergelijking dat de Amerikaanse staat 700 miljard kan vrijmaken voor het redden van banken, maar niet in het redden van mensenlevens en natuur. How bizar.

Zonnepaneel alleen is niet genoeg
De sessies over klimaatverandering doen me beseffen dan we te veel focussen op slechts de ontwikkeling van steden, en niet op de grote achterlanden die opkomende landen als India, China en Afrika hebben. Bedrijven als Good Energies (de groene investeringstak van de Brenninckmeijers) doen bijvoorbeeld indrukwekkend werk in het maken van woningen op zonne-energie voor deze gebieden, zodat mensen 's avonds het licht aan kunnen doen en dan kunnen werken, naar school gaan. Zaken die ze anders 's avonds nooit konden doen.

Uiteraard ben je er niet met het plaatsen van een zonnepaneel alleen. Vrouwen worden in het dorp opgeleid als volleerde electromonteurs voor de panelen en er is een financieel systeem voor afdracht van alle dorpsbewoners voor een gezamenlijk onderhoudsdepot. Dat is echte duurzaamheid. Ben onder de indruk.

5 procent nodig voor revolutie
's Avonds ben ik uitgenodigd door William Mc Donough voor een diner in het klassieke restaurant Four Seasons. Ik had hem die ochtend pas voor het eerst ontmoet. Hij stelt me voor aan de Vice President van Wal-Mart en duidt hem gedurende de avond erop dat Wal-Mart een enorme kans heeft. Miljoenen mensen shoppen dagelijks bij Wal-Mart.

We maakten aan tafel de berekening dat als 1/50 van de bezoekers van de supermarkt in actie komen tegen klimaatverandering, we een kritische verandermassa hebben bereikt van 5% van de US bevolking om acties voor klimaatverandering kracht bij te zetten. Het schijnt dat elke revolutie 5% massa nodig had om te kunnen ontstaan.Een interessante gedachte!

Deel dit artikel

permalink