Nationale Dubodag 2008

Er werden deze dag geen woorden vuil gemaakt over de kredietcrisis en de impact op de vastgoedmarkt . Nee, alles stond op de Nationale Dubodag in het teken van het op gang brengen van duurzame processen in de dagelijkse praktijk.

Vergeleken met vorig jaar trok de Nationale Dubodag 2008 een flink aantal bezoekers. Dit had ongetwijfeld te maken met het goede en afwisselende programma.

In de ochtend waren enkele lezingen gepland en een kennisveiling. De lezing van Peter Schmid was erg interessant, maar ook erg algemeen. De doorgewinterde experts in de zaal liepen niet echt warm voor een uitleg over dubo vanaf de jaren zeventig. Wellicht was het beter geweest om deze lezing als parallellsesie aan te bieden.

Formule voor succes
Anke van Hal is praktijkhoogleraar Sustainable Housing Transformation aan de TU Delft en hoogleraar Sustainable Building Nyenrode Business Universiteit (bent u er nog?). Anke vertrouwde duurzaamgebouwd exclusief toe dat er het afgelopen jaar veel op haar is afgekomen qua pers. Iets wat ze absoluut niet voorzien had. Anke gaf ons ook de formule voor dit onverwachte succes. “Ga maar na Duurzaam Bouwen + een vrouw in de bouwwereld. Dat is al hot2. Tel daarbij twee hoogleraarschappen bij op en de basis voor een goed huwelijk met de pers is gelegd.” Gelukkig is de persstorm wat gaan luwen en kan Anke zich momenteel weer toeleggen op waar ze goed in is, duurzaam bouwen.

Froukje snapt ‘t niet
Anke’s presentatie had de titel Andere tijden meegekregen. Ervaringen met klimaatveranderingen beginnen in ons aller leven door te sijpelen. Langzaam begint dit bewustwordingsproces in te zetten. Anke liet daarnaast nog even een schoolvoorbeeld zien hoe het niet moet: de milieucampagne Tikkie Terug met Froukje de Both. Nee… niet weer hameren op ons schuldgevoel, we moeten juist een stap vooruit. Creativiteit speelt hier overigens een sleutelrol in, vindt Van Hal.

Goudvis in lege kom
Een nieuw en geslaagd onderdeel deze Dubodag is de kennisveiling. Studenten van Industriële ecologie toonden projecten waar ze mee bezig zijn. De aanwezigen konden kennis of een financiële bijdrage leveren. Dit konden ze dan op een kaart met desbetreffende kleur kenbaar maken aan de organisatie die vervolgens de partijen met elkaar in contact gaat brengen. Gezien het aantal kaarten dat binnenkwam bij de organisatie was dat een groot succes. Het gebrek aan geld om de kennis te ontwikkelen werd treffend gepresenteerd door een afbeelding van een goudvis in een lege kom die smachtend naar een andere kom vol met prachtige plantjes keek. Het kan zijn dat Bam Techniek hier zo vol van is geschoten dat ze spontaan alle kleuren kaarten in hebben geleverd.

Money making machine
Adri Duivesteijn had vandaag Almere verruild voor Rotterdam. Samen met rechterhand Alex van Oost zetten ze daar momenteel een indrukwekkende visie neer op een duurzaam Almere. Inmiddels heeft dit geresulteerd in een prachtwijk zoals Cascade.

Almere groeit hard en in 2030 is de stad de vijf na grootste van het land. En met zo’n groei moet je als het even kan wel visie en lef hebben. En dat heeft Almere. Wethouder Duivesteijn steekt flink zijn nek uit. Hij benadrukt dat Almere in het verleden vooral één grote money making machine was. Het wethouderschap brengt dan ook een bepaald stuk macht met zich mee, vertelde hij fijntjes. Duivesteijn: “Ik ben dan ook een stuk populairder geworden, sinds ik wethouder ben.”

Adri vertelde over de Almere Principles die de duurzame toekomst van Almere moet garanderen. Mooi om te zien dat Almere 1.800 boekjes heeft laten maken om aan andere gemeenten te laten zien hoe Almere met duurzaamheid omgaat. Niet zeuren dus, maar gewoon delen die kennis. Hulde aan Almere.

Nationale Dubo Award
En toen was het alweer tijd voor de bezoekers om de parallelsessies uit te kiezen. Na enkele sessies dan toch tijd voor de lunch. Er was niet veel rust voor de bezoeker, want amper hadden ze een broodje te pakken of de Nationale Dubo Award werd uitgereikt. Een beetje oubollig dat er door middel van een applausmeter de winnaar werd gekozen, even terug in de jaren tachtig - maar het deed niets af aan de winnaar: De Haagsche Hogeschool met de nieuwe bachelor Climate & Environment.

Overigens merkwaardig dat The Dutch Green Building Council niet bij de laatste drie genomineerden zat, wellicht dat ze als organisatie nog net iets te jong zijn en nog het een en ander moeten neerzetten voor de prijs hun ten deel valt.

Speeddaten met Erik Franke
De pers had al helemaal geen tijd om een broodje te eten. Want zo stond ik gezellig te praten met Martijn Messing van De Kleine Aarde of mijn naam schalde al uit de speakers dat ik me moest melden bij de registratiebalie. De pers mocht drie keer een kwartier speeddaten met een spreker van die dag. Adri Duivesteijn had al afgezegd, maar die hopen we binnenkort toch te spreken over zijn Almere Principles.

Erik Franke van het St. Passiefhuis had gelukkig wel tijd. Franke riep op tot eerherstel van de vakman. Het is duidelijk tijd dat er een nieuwe instroom komt, want anders gaat al het vakmanschap verloren. Franke: “Je moet tegenwoordig snel zijn om vakmannen aan je te binden. Voor je het weet gaan ze het bejaardenhuis in.”

Goede vakmannen zijn er zeker als het over het bouwen van Passiefhuizen gaat te weinig. Maar langzaam maar zeker worden er toch wat Passiehuizen weggezet. “Met name in Roosendaal gebeurt de komen tijd veel. In totaal komen er 1100 woning in Nederland  te staan binnenkort.” Aan schaalgrootte heeft Franke een broertje dood. Hij heeft vooral oog voor kwaliteit.

Dubokeur
Michiel Haas van Nibe mocht deze dag een Dubokeur uitreiken aan o.a. Remix Droge Mortel die als eerste mortelfabrikant inspeelt op de trend naar duurzaam bouwen en gezond wonen. De klant heeft hierbij de keuze uit schelpkalk gebonden-, schelpkalkcementgebonden- of cementgebonden mortels. Hierover binnenkort meer op www.duurzaamgebouwd.nl.

En zo vloog deze Nationale Dubodag voorbij, maakte ik nog een rondje op de infomarkt en kon ik concluderen dat het de organisatie was gelukt om een goede, inhoudelijke dag op poten te zetten.

Gerard Vos

Deel dit artikel

permalink