Thermisch verzinken en duurzaam bouwen

Medio oktober lanceert de Stichting Doelmatig Verzinken (SDV) het boek ‘Thermisch verzinken en duurzaam bouwen - handleiding voor architecten’. Het boek behandelt de mogelijkheden van thermisch verzinkt staal en de afwegingen voor een ecologische beoordeling ervan.

De stichting verwacht dat het boek een belangrijke bijdrage levert aan projecten voor ‘duurzaam bouwen’ en ‘cradle-to-cradle’.

Terugwinning en recylcing
De informatie in het boekwerk is samengesteld door een werkgroep van branchedeskundigen van nationale organisaties, die samen de European General Galvanizers Association vormen. De werkgroep stond onder leiding van architect, milieuonderzoeker en hoogleraar milieu Tom Woolley.

Binnen de bouwsector -maar ook daar buiten- speelt duurzaamheid een steeds grotere rol. Daarbij wordt gekeken naar de mogelijkheden voor terugwinning en recycling van producten en materialen, de hoeveelheid energie die nodig was voor winning, productie, transport, e.d. en de beschikbaarheid van (de grondstoffen voor) een te kiezen bouwmateriaal. Thermisch verzinkt staal is een goed voorbeeld van een materiaal met gunstige technische, economische en milieutechnische eigenschappen.

Milieuaspecten
Deze eigenschappen worden behandeld in ‘Thermisch verzinken en duurzaam bouwen - handleiding voor architecten’. In het boek wordt allereerst ingegaan op thermisch verzinkt staal en het gebruik ervan voor duurzaam bouwen. Vervolgens passeren de milieuaspecten van thermisch verzinkt staal de revue.

Hierbij wordt stil gestaan bij het energieverbruik, de emissiebeheersing, de regeneratie en recycling van behandelvloeistoffen, de recycling van reststoffen en de recycling en het hergebruik van verzinkt staal zelf.

Voor meer informatie: Stichting Doelmatig Verzinken

Deel dit artikel

permalink