Gebruik mijnwater historische gebeurtenis

'Ik denk dat we zonder overdrijven mogen zeggen dat vandaag een beetje geschiedenis wordt geschreven.' Minister Cramer opende vanochtend de Mijnwater conferentie in Aken en refereerde met haar woorden aan het feit dat binnenkort natuurlijk verwarmd mijnwater als energiebron wordt gebruikt.

De oude kolenmijnen in Limburg die ooit Nederland van energie voorzagen en eind jaren zestig sloten, worden nu, meer dan dertig jaar later, weer ingezet om energie te leveren; duurzame energie ditmaal. Op 31 december 1974 kwam de laatste steenkool naar boven, vanmiddag pompt de nieuwe mijnwatercentrale in Heerlen de eerste liters natuurlijk verwarmd water omhoog.

Methode
Het water dat van een diepte van 700 meter komt en zo'n 28 graden is, wordt doorgegeven aan cv-water. Er is dus in de woningen minder energie nodig het water te verhitten dan nu het geval is. Er is ook koelwater beschikbaar, dat komt van een diepte van 250 meter en is zo'n 17 graden.

'Het mijnwaterproject laat zien dat door innovatief denken in termen van ja natuurlijk! In plaats van ja, maar... we weer een klein stapje in de richting van een schone en duurzame wereld kunnen zetten. Te beginnen in Heerlen, maar ook hier in Aken Duitsland, Lorraine in Frankrijk...en al die andere oude mijngebieden die hopelijk zullen volgen,' zo sprak minister Cramer enthousiast.

Het Heerlense mijnwaterproject is pril en experimenteel, maar het is nu al duidelijk dat op deze wijze huizen en gebouwen verwarmen een CO2-reductie van vijftig procent oplevert. Cramer in haar speech: 'Het gebruik van mijnwater is een bijzondere en slimme vorm van geothermie. Het is feitelijk een innovatie op een toch al slimme techniek en ik verzeker u dat ik alle ontwikkelingen zal volgen.'

Zie ook: Mijn als groene energiebron

Deel dit artikel

permalink