Dubokeurmerk voor betonnen bestratingsmaterialen

De individuele lidfabrikanten van de Vereniging van Fabrikanten van Bestratingsmaterialen en Straataankleding (BeST) hebben tijdens de nationale Dubodag 2008 op 25 september jl. het DUBOkeur® voor betonnen bestratingsmaterialen ontvangen.

Het certificaat werd in het WTC in Rotterdam uitgereikt door Michiel Haas, directeur van het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) dat het onderzoek naar de duurzaamheid van betonnen bestrating heeft uitgevoerd.

Milieuvriendelijk
Alle onderzochte betonproducten voldoen aan DUBOkeur® criteria en zijn daarmee bestempeld als milieuvriendelijk. Uit de scan komt naar voren dat zowel de betonstraatsteen als de betontegel, in vergelijking met de baksteen, asfalt en een aantal soorten natuursteen, in hun toepassing de meest milieuvriendelijke producten zijn.

Het DUBOkeur® wordt uitsluitend uitgegeven voor producten in de officiële milieuklasse 1 en 2. Daarbij worden criteria gehanteerd volgens de wetenschappelijk erkende LCA methodiek. Criteria zijn o.a. energieverbruik, afmetingen, transportkosten en grondstoffenverbruik.

Duurzaam inkopen
Omdat overheden (rijk, provincie en gemeente) vanaf 2010 duurzaam dienen te gaan inkopen, is een juiste interpretatie van het begrip duurzaamheid van groot belang. Vaak wordt duurzaamheid gekoppeld aan levensduur. Veel wezenlijker is de gehele Levens Cyclus Analyse (LCA) van een product tegen het licht van een milieuclassificatiesysteem.

Bovendien tellen voor het begrip duurzame bestrating ook andere aspecten mee. Zo zijn arbovriendelijke verwerking, geluidsreductie en waterbeheer eveneens bepalend bij de keuze voor duurzame bestrating.

Deel dit artikel

permalink