Stroom moet slimmer worden gestuurd

Hoe meer windmolens en zonnepanelen erbij komen, hoe groter de kans dat het stroomnet overbelast raakt.

Huishoudens zijn niet alleen consumenten van elektriciteit, ze worden steeds meer producenten. Door zonnepanelen op het dak of moderne verwarmingsketels kunnen ze groene stroom leveren aan het net. De elektriciteitsnetten zijn daarvoor onvoldoende geschikt, want ze zijn aangelegd in een tijd dat de stroom maar één kant op ging, van de centrale naar de klant.

Slimme netten zijn nodig om grote schade aan apparatuur in huis te voorkomen. De netbeheerders, waaronder Delta Netwerkbedrijf, overhandigden onlangs een actieplan aan minister Maria van der Hoeven (CDA, Economie). Daarin staat beschreven hoe de elektriciteitsnetten zo kunnen worden aangepast dat ze beter uit de voeten kunnen met grote pieken en dalen.

Nederland heeft nu de meest betrouwbare elektriciteitsvoorziening van Europa. Gemiddeld is er op één aansluiting slechts een stroomstoring van twintig minuten per jaar. Minister Van der Hoeven wil die goede betrouwbaarheid handhaven, ook als er meer stroom decentraal wordt opgewekt. Bovendien gaat het kabinet ervoor zorgen dat de decentraal opgewekte stroom voorrang krijgt op de netten boven de stroom uit de centrales.

Deel dit artikel

permalink