Wat is het duurzaamste gebouw van Amsterdam?

Kinderen van Nu, Dutch Green Building Council, de Gemeente Amsterdam en de Provincie Noord-Holland reiken tijdens het openingsprogramma van het 9e Sustainability Congres op 27 november in de RAI in Amsterdam een prijs uit voor het meest duurzame publiek toegankelijke gebouw van Amsterdam.

Vooraf aan de prijsuitreiking gaat een intensieve verkenning van een tiental Amsterdamse gemeentelijke gebouwen door een groep scholieren uit Amsterdam.

Breeam
De jongeren, allen middelbare schoolleerlingen rond veertien jaar, passen hierbij een nieuwe door Dutch Green Building Council beschikbaar gestelde verkenningsmethodiek (Breeam) voor het meten van duurzaamheid bij gebouwen toe.

Zij vullen deze vragenlijst aan met open vragen die ze zelf hebben over de duurzaamheid van de gebouwen en de organisaties, die ze bewonen en gebruiken. Alle belangrijke duurzaamheidthema’s passeren hierbij, op basis van vragen over de vier P’s : People, Planet, Profit en Project de revue.

Duurzaam ontwikkelen
Op het toepassen van deze methode van onderzoek worden de kinderen door de Dutch Green building Council en door de organisatie Kinderen van Nu voorbereid. De leerlingen, die zich speciaal in het kader van hun maatschappelijke stage voor deze activiteit van kinderen van Nu hebben opgegeven, zijn afkomstig uit de derde klas van het Ignatius Gymnasium in Amsterdam.

Zij maakten eerder via Kinderen van Nu kennis met Duurzaam Ontwikkelen bij het vorige programma dat Kinderen van Nu maakte voor de Amsterdamse Duurzaamheiddag in juni van dit jaar. De kennis en ervaring die deze groep jongeren in juni heeft opgedaan heeft hen doen bewust doen kiezen voor deze nieuwe activiteit van de bij het project betrokken partijen.

Daarmee wordt de doelstelling van Kinderen van Nu: het betrekken van kinderen bij hun eigen, zo duurzaam mogelijke toekomst, volledig bereikt. De groep jongeren maakt zich in korte tijd de problematiek van het duurzaam bouwen en wonen eigen. Zij zullen voorafgaande aan hun verkennende bezoeken aan de tien gebouwen op school en bij de Dutch Green Building Council op alle ins en outs van het duurzaam ontwikkelen worden voorbereid.

Initiatief
De samenwerking tussen Dutch Green Building Council, Amsterdam, Provincie Noord-Holland en Kinderen van Nu is op initiatief van de organisator van het congres, DHV, tot stand gekomen.
Op het congres zal ook de film te zien zijn, die gemaakt wordt over de verkenningstocht van de jongeren. In deze film wordt aandacht besteed aan de verschillende facetten, de organisaties die betrokken zijn en de meningen van de kinderen zelf. Deze film zal door de betrokken organisaties worden ingezet bij de positionering van duurzame ontwikkeling.

Deel dit artikel

permalink