Cradle to Cradle-tunnel in Maastricht

Boven de toekomstige tunnel voor de A2 door het centrum van Maastricht ontstaat een nieuwe wandelpromenade. Het publiek kan zich laven aan een smoothie, gemaakt van vers fruit, afkomstig uit een kas die gevoed wordt met energie en warmte van het voorbij razende verkeer. Met dit project ‘Blend’ willen studenten samen met de gemeenschap zoeken naar de perfecte mix van functies en kennis om meer uit de tunnel te halen.

De A2 loopt dwars door Maastricht. Het verkeer stroomt hier niet goed door en het verdeeld de hoofdstad van de provincie in twee delen. Vandaar dat er in 2015 een twee kilometer lange tunnel komt. Vier studenten uit verschillende disciplines proberen - in opdracht van Rijkswaterstaat - om meer winst voor natuur en milieu te halen uit infrastructurele projecten.

Cradle to Cradle
Hun project Blend wil meer betrokkenheid van de lokale producenten en gemeenschap bewerkstelligen. De samenwerking moet leiden tot ’s werelds eerste project dat de productie van voedsel en infrastructuur combineert.

In hun visie zal de warmte en CO2 van het verkeer in de tunnel aangevuld met organisch afval uit de omgeving, de energie leveren voor een boven de tunnel gesitueerde kas. De kas levert producten voor een Smoothie Bar die op de nieuwe wandelpromenade bovene het tunnelcomplex gestalte zal krijgen. Een aanwinst voor de stad.

Mono uit de tijd
“Mono functionele infrastructuur is niet meer van deze tijd,” stellen de studenten. Ze roepen geïnteresseerden op om mee te denken en zo de perfecte mix te maken voor de stad Maastricht en een betere wereld.

Mail naar A2blend@gmail.com. Voor meer informatie: Kijk mee 

Ronald van Bochove

Deel dit artikel

permalink