Rotterdam krijgt instituut voor duurzaamheid

De Amerikaanse politicus Al Gore geeft vandaag in Aalsmeer het startsein voor een Rotterdams instituut voor duurzame en innovatieve technologie.

De Rotterdam Climate Campus richt zich op de ontwikkeling van nieuwe technieken op het gebied van watermanagement en schone energie, meldde de gemeente Rotterdam maandag.

De Climate Campus wordt gevestigd in het Stadshavengebied. Volgens de gemeente is het gebied meteen de proeftuin om nieuwe duurzame technieken toe te passen. Te denken valt aan industrieel afvalwater verwerken tot schoon drinkwater en energieopwekking uit de getijdenwerking van de Maas.

In de RCC werken onder meer de TU Delft, Erasmus Universiteit, het ministerie van VROM, de gemeente Rotterdam, Eneco en het Wereld Natuur Fonds samen.

Silicon Valley
Haven- en milieuwethouder Mark Harbers ziet veel kansen voor de campus. Rotterdam moet volgens hem koploper worden in een economie vol schone technieken. Bovendien denkt hij dat de RCC kan bijdragen aan de concurrentiepositie van de regio Rijnmond. “De campus moet uitgroeien tot de Silicon Valley van de lage landen”, vindt Harbers.

Het duurzaamheidsinstituut zal worden gevestigd in een futuristisch drijvend gebouw. Het gaat in het tweede kwartaal van 2009 open.

Lezing
Al Gore is twee dagen in Nederland. Dinsdagavond geeft hij de aftrap voor het RCC in het Event Centre in Aalsmeer. Hij doet dat in aanwezigheid van burgemeester Ivo Opstelten en milieuminister Jacqueline Cramer. Dezelfde avond verzorgt hij in het Event Centre een lezing voor tweeduizend studenten en zakenlieden. Woensdag geeft hij les op ‘terugkomdagen’ voor klimaatvrijwilligers uit de hele wereld.

Deel dit artikel

permalink