Bouw Blauwestad stagneert

De ontwikkeling van Blauwestad dreigt ernstig te stagneren. Het woon- en natuurgebied in Oost-Groningen trekt veel minder huizenkopers dan verwacht.

Gedeputeerde Marc Calon (PvdA) onderhandelt volgens twee anonieme bronnen met de laatste projectontwikkelaar die in het gebied actief is over een plan om de verdere bouw en inrichting veilig te stellen.

Heet hangijzer
De problemen gelden in de provinciale politiek inmiddels als een heet hangzijer. Achter gesloten deuren lichtte het provinciebestuur deze week de statencommissie bestuur en financiën in over de zorgwekkende situatie. "Ik klap niet uit de school", zegt PvdA-fractievoorzitter William Moorlag. "Maar het concept Blauwestad deugt. Het zou zonde zijn als het daar misgaat." Calon weigert commentaar.

Tegenvallende inkomsten

De problemen spitsen zich toe op het geld dat nodig is voor de inrichting van het gebied. Hiervoor heeft de provincie een fonds van 90 miljoen euro gevormd. Koop Holding moet binnen acht jaar het bedrag terugbetalen en 1480 kavels afnemen. De projectontwikkelaar heeft tot u toe aan zijn verplichtingen voldaan. Dat wordt moeilijker nu de kavelverkoop en daarmee de inkomsten tegenvallen. De onderhandelingen zouden dan ook gaan over een soepeler betalingsregeling of een bedrag aan overheidssteun.

Erop of eronder
Volgens ingewijden in de vastgoedwereld is het van het grootste belang dat de provincie de projectontwikkelaar tegemoet komt. Die staat voor een krachtproef. Binnen vijf jaar moeten 400 woningen in Het Dorp, onderdeel van het project, verrijzen.

Dit hart van Blauwestad, met al zijn voorzieningen, moet de verkoop van het hele project bevorderen. Zonder hulp is het erop of eronder voor de ontwikkelingsmaatschappij De Blauwe Stad CV, waar Koop Holding de enige aandeelhouder is. De provincie stelt zich hard op en houdt vast aan de betalingsverplichtingen. De spanningen tussen beide partijen zijn hoog opgelopen.

Niet urgent
Calon wil geen commentaar geven. Directeur Jacques van Kimmenaede van Geveke Bouw, de dochteronderneming van Koop die in Blauwestad actief is, verwijst voor informatie naar directeur Jan Postema van De Blauwe Stad CV. “Dan doen we er maar wat langer over” zegt hij over de tegenvallende verkoop. Hij zegt de situatie niet te herkennen als urgent.

Kavelverkoop
In Blauwestad zijn tot nu toe 225 kavels verkocht. De verwachting was dat de teller eind dit jaar op 475 zou staan. In plaats van 150 woningen per jaar is de planning voor 2009 met enkele tientallen neerwaarts bijgesteld.

Bron: Dagblad van het Noorden

Deel dit artikel

permalink