Stad droomt van platteland

Eén op de drie stadsbewoners wil verhuizen naar het platteland. De ruimte, rust, natuur en de hechte gemeenschap in de dorpen spreken veel stedelingen zozeer aan, dat ze zeggen 'zeker ooit' naar het platteland te willen. Nieuwkomers in de dorpen zijn nu al voor driekwart afkomstig uit de stad.

Dit staat in het rapport Het platteland van alle Nederlanders van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Voor het onderzoek zijn ruim tweeduizend stedelingen en dorpsbewoners ondervraagd.

Uit de SCP-publicatie, die is aangeboden aan minister Gerda Verburg van Landbouw, blijkt dat een groot deel van de Nederlanders (78 procent) positieve gevoelens heeft over het platteland, al zijn de huidige bewoners positiever dan stedelingen.

De ondervraagden kunnen nauwelijks negatieve kwalificaties bedenken: het platteland is mooi, rustig, veilig, schoon en goed om te wonen. De SCP-onderzoekers noemen dat een 'tamelijk geromantiseerd beeld', wat sterk leeft bij de stedelingen.

Ruim negentig procent van de plattelandsbewoners is tevreden met de woonomgeving, vooral ouderen en bewoners die buiten de bebouwde kom van de dorpen wonen. Plattelanders zijn ook minder snel geneigd te verhuizen dan stedelingen. Van de niet-plattelanders wil ongeveer twee miljoen 'zeker ooit' landelijk wonen.

In het onderzoek staat verder dat vrijwel alle Nederlanders (95 procent) wel eens recreëren op het platteland. Agrotoerisme is een groeimarkt, stelt het SCP.

Ruim één op de drie Nederlanders onderneemt agrotoeristische activiteiten, zoals het kamperen bij de boer. Ruim tachtig procent van de ondervraagden overweegt dat te gaan doen.

Bijna zestig procent van de Nederlanders heeft ooit op het platteland gewoond. Een derde van de stedelingen heeft zijn roots op het platteland; omgekeerd heeft de helft van de plattelanders ooit in de stad gewoond.

Deel dit artikel

permalink