Geen animo voor zelfbouw in Almere

Bij het project ''De Eenvoud' in Almere mochten inwoners zelf eenvoudige huizen bouwen. Dit is jammerlijk mislukt. Er was te weinig belangstelling voor het kopen en bebouwen van de twaalf kavels op de beoogde locatie, de Noorderplassen.

Project ‘De Eenvoud’ was bedoeld als voorbeeldproject waarin bewoners zelf hun eigen woning ontwerpen en bouwen. Dit was eerder gerealiseerd in soortgelijke projecten 'Realiteit' en 'Fantasie'' die alle architectuurbladen haalden.

Het project begon enkele jaren geleden als prijsvraag. Er waren geen restricties aan de ontwerpen, afgezien van veiligheid en gezondheid. Om de financiële drempel voor het bouwen laag te houden, ook voor starters, is gestreefd naar een lage bouwsom (€ 120.000, excl. Btw) en is de laagste grondprijs (€ 240,-/m2) gehanteerd.

Ontwerper is nog geen bewoner
De winnaars mochten hun ontwerp realiseren op een kavel in het bos in Noorderplassen-West. Een aantal projecten zou door de ontwerpers zelf worden uitgevoerd; negen projecten waren na bekendmaking van de prijswinnaars op zoek naar een koper.

Probleem bij het project was volgens gemeentewoordvoerder Peter Spek de voorwaarde dat de ontwerpers zelf het huis gaan bewonen. ‘Bij eerder projecten is dit wel gelukt, maar hier was het een struikelblok.’

 De gereserveerde locatie voor De Eenvoud wordt nu voor andere initiatieven vrij gehouden.

Foto: De prijswinnaars van het Project De Eenvoud broederlijk bij elkaar.

Deel dit artikel

permalink