Bouwvakkers onbeschermd tegen kwartsstof

FNV Bouw is geschrokken van de conclusies van de Arbeidsinspectie dat bouwvakkers op grote schaal onbeschermd tegen kwartsstof werken. Onwetendheid en het onderschatten van de gevaren door werkgevers en werknemers noemt de AI als grootste boosdoeners.

"Het is schokkend en triest dat het risico op stoflongen en longkanker niet herkend wordt op de bouwplaats. Er is de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan voorlichting en de ontwikkeling van gereedschap en betere bescherming . Maar het wordt gewoon niet gebruikt." Dat zegt FNV Bouw-voorzitter Dick van Haaster.

Voorlichtingscampagne
FNV Bouw heeft de handschoen van de Arbeidsinspectie opgepakt en gaat met brancheorganisatie Arbouw een voorlichtingscampagne ontwikkelen over de gevaren van kwartsstof. Van Haaster: "Het gevaarlijke van kwartsstof is dat je er niet meteen iets van merkt. Pas na een tijdje worden mensen ziek en dan is het te laat. Werkgevers en werknemers moeten ervan doordrongen raken dat je speelt met je leven als je onzorgvuldig bent met kwartsstof." FNV Bouw vindt dat werknemers verantwoordelijk zijn voor hun eigen gezondheid en raadt werknemers aan actie te ondernemen als een veilige werkplek onmogelijk gemaakt wordt. Persoonlijke beschermingsmiddelen, afzuiging en nieuwe technieken als 'nat slijpen' moeten gewoon gebruikt worden! Werknemers die al ziek zijn kunnen zich aanmelden bij het Bureau Beroepsziekten van de FNV. Het Bureau Beroepsziekten staat mensen die ziek worden door hun werk juridisch bij.

Bewerking gevaarlijk
Kwartsstof is fijn stof dat vrij komt bij bouwwerkzaamheden. Kwartshoudende bouwmaterialen als beton, kalkzandsteen, natuursteen of tegels zijn onschadelijk, maar de bewerking ervan kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Stof komt vrij door bijvoorbeeld zagen, slijpen of boren van het bouwmateriaal. Als het stof zich nestelt in de longen kunnen longziekten als silicose (stoflongen) en kanker ontstaan.

Werkgevers zijn wettelijk verplicht de werknemer te beschermen tegen blootstelling aan en inademing van kwartsstof. De Arbeidsinspectie inspecteerde 467 bouwplaatsen, waarvan op twee derde geen of te weinig maatregelen genomen worden tegen kwartsstof. 95 bouwplaatsen werden stil gelegd omdat werkplek te schadelijk was voor de aanwezigen.

Deel dit artikel

permalink