FSC-hout is voor Strukton niet heilig

Strukton sluit zich niet aan bij de grote bouwers die FSC-hout een streepje voor geven. Voor de aannemer uit Utrecht zijn ook andere keurmerken prima, mits het hout maar duurzaam geproduceerd is.

"FSC is niet heilig. Er zijn alternatieven. En je kunt zuiniger omgaan met hout. Steeds vaker huren we bekistingen", stelt inkoper Jan den Hartog.

Noord-Europa
Strukton geeft jaarlijks 2,5 miljoen euro uit aan de inkoop van hout. Bedrijven als BAM en Volker Wessels hebben in een convenant vastgelegd om bij eigen projecten FSC-hout te gebruiken. Bouwend Nederland en vakbond FNV juichen FSC eveneens van harte toe. Toch neemt Strukton een afwijkend standpunt in.

"Er is meer dan FSC", zegt Den Hartog. "Het meeste hout gebruiken we voor bekistingen, 80 procent van onze inkoop is vuren. Onze leveranciers halen het uit Noord-Europa. Daar is de bosbouw al veel langer gericht op houtproductie. Voor elke gekapte boom worden twee nieuwe geplant. Ze hebben een voorraad voor meer dan honderd jaar. In de tropen staat men aan het begin van deze ontwikkelingen."

Den Hartog is blij dat sinds september naast FSC ook andere goedgekeurde keurmerken op de website van de stichting Keurmerk staan. Goed ook dat de overheid de inkopers gaat trainen. Volgens het motto: bestel op tijd en schrijf geen houttype voor maar een sterkteklasse.

Bron: Cobouw

Deel dit artikel

permalink