Hout Wol Cement: De revival van een ondergeschoven bouwmateriaal

HWC is een bouwmateriaal dat al meer dan 100 jaar wordt gebruikt in zeer veel toepassingen in de bouw. Naast de, bij de meesten bekende, plafondplaten werd het ook gebruikt voor isolerende permanente bekisting van betonconstructies en grootschalige Low Cost Housing projecten in ontwikkelingslanden. HWC is in Nederland te verkijgen bij Eltomation in Barneveld.

Door de producteigenschappen en het relatief milieuvriendelijke productieproces staat HWC in een hernieuwde belangstelling van architecten, projectontwikkelaars en aannemers. In Scandinavië wordt momenteel gebouwd met pre-fab elementen van 100% HWC, 6x3x0,4 meter. De muren van zo’n huis staan in een dag.

Extreme warmte

Naast bescherming tegen extreme koude beschermt dit zelfde materiaal ook prima tegen extreme warmte. Verwarming en koeling worden daarmee teruggebracht tot het absoluut noodzakelijke. HWC slaat namelijk warmte op en geleidelijk weer af en vorm daarmee een ademende buffer tussen binnen en buiten klimaat.

In Scandinavië blijkt dit o.a. door het niet meer beslaan van keukens en badkamers. Ook de condens wordt geleidelijk opgenomen en weer afgestaan. Een aparte spouw is dus niet meer nodig.

In diktes van 3 tot 10 cm is het zelfde materiaal bij uitstek geschikt als binnen en/of buiten isolatie bij renovatie. Af te werken met een stuclaag of profielplaten.

Eigenschappen
Simpele ingrediënten: Hout, water en Portland cement.
Gewicht : 300-450kg/m3.
Kosten per m2 : concurrerend met conventioneel bouwen met geïsoleerde spouw.
Thermische isolatie : 0,19 W/m2 ºC.
Thermische opslag : 250 kJ/m2 ºC.
Brandwerendheid : Klasse B1 (DIN 4102)
Geluidabsorberend : Zeer goed (afhankelijk van plaatdikte en bevestigingssysteem).
Verwerkbaarheid : vergelijkbaar met gasbeton. Te spijkeren, schroeven, zagen.
Duurzaamheid : onbeperkt. HWC verwerkt in jaren dertig woningen hoeft bij renovatie niet te worden vervangen. Het is ook na zeventig jaar nog onaangetast.
HWC is schimmel- en ongedierte bestendig.

Gemakkelijk te verwerken
Vooral de thermische eigenschappen en de milieuvriendelijkheid van het materiaal maken dat HWC in steeds meer landen hernieuwde belangstelling krijgt van bouwkundigen. Dat het daarnaast erg gemakkelijk te verwerken is, bij zowel nieuwbouw als renovatieprojecten, is een extra voordeel.

De verwachting is dat binnenkort ook de grotere HWC-elementen op de Nederlandse markt zullen zien opduiken. Voorlopig vooral voor vakantiewoningen en sociale woningbouw. De 50+ markt en vrijstaande woningen zullen daarna snel volgen omdat het materiaal een uitdaging is voor creatieve architectonische oplossingen in de civiele woningbouw.

Voor meer informatie: www.eltomation.com

Deel dit artikel

permalink