Klimaatbeleid Alphen is ambitieloos geworden

Het Alphense klimaatbeleid is afgelopen jaren flink achteruit gehold wat betreft ambitie. "Alphen was vier jaar geleden één van de koplopers, nu wordt het al vier jaar minder en minder." Dit stelt Martien Das namens SenterNovem. Zij zei dit tijdens een opinieavond over klimaatverandering.

Het is volgens haar tekenend dat op de website van de gemeente weinig te vinden is over klimaatbeleid. ,"Er staat al helemaal niet vermeld wat burgers kunnen doen om energie te besparen", stelt ze vast.

Niet alleen wat betreft communicatie schiet de gemeente tekort, ook de ambities laten sterk te wensen over. Waar andere gemeenten zich de ambitie opleggen om in de nabije toekomst klimaatneutraal te zijn, heeft Alphen dat nog niet gedaan.

Terwijl klimaatbeleid volgens Das heel goed samen kan gaan. Bijvoorbeeeld met minimabeleid. "Als mensen met een laaginkomen of bijstand geholpen worden met energiezuinige apparaten dan sla je twee vliegen in één klap."

Marjolein Ippel van Architectenbureau MI denkt ook dat het beleid in Alphen beter kan. Zij is twee jaar geleden werkzaam geweest voor de gemeente, op het gebied van duurzaam bouwen. "Is het consistent als er iemand voor twee jaar wordt aangesteld en vervolgens weer wordt wegbezuinigd?", vraagt zij zich hardop af.

De gemeenteraad kan een belangrijke rol spelen om Alphen weer een voortrekkersrol te laten spelen. Das: "Per project moet de raad afwegen of het wel klimaatproof is en overeenkomt met de gestelde klimaatambities." De gemeenteraad lijkt de uitdaging op te willen pakken. CDA-raadslid Pieterse gaat met een afvaardiging van elke fractie overleggen hoe zij een "plus op het huidige klimaatbeleid kunnen zetten."

Bron: AD

Deel dit artikel

permalink