Akkoord over klimaat- en energiedoelstellingen valt slecht

Het akkoord dat de ministers Van der Hoeven en Cramer tekenden met de energiesector effent de weg voor een forse uitbreiding van het aantal kolencentrales.

Overheid en energiebedrijven hebben op 28 oktober 2008 het sectorakkoord Energie over een gezamenlijke aanpak van de realisatie van de klimaat- en energiedoelstellingen uit het werkprogramma Nieuwe energie voor het klimaat van het kabinet ondertekend.

Mirjam de Rijk, directeur van Stichting Natuur en Milieu: "Het kabinet kiest met dit akkoord voor grootschalige kolencentrales als spil van de Nederlandse energievoorziening. Het leidt ertoe dat vuile energie met overheidssteun blijft bestaan en er geen gunstig investeringsklimaat ontstaat voor duurzame energie in Nederland. De Nederlandse klimaat- en energiedoelen worden met het Sectorakkoord Energie onhaalbaar. Opmerkelijk is dat het energiebedrijf Eneco het akkoord niet ondertekent omdat ook zij het onder de maat vinden."

De voorstellen voor duurzame energie zijn fragmentarisch en weinig concreet. Oplossingen voor de barrières voor duurzame energie ontbreken. Duurzame energie zou voorrang moeten krijgen op het elektriciteitsnet, de overheid zou een stopcontact op zee moeten aanleggen en vergunningprocedures voor wind op zee moeten versnellen.

Lege huls
Mirjam de Rijk: "De overheid subsidieert proefprojecten voor CO2 -opslag, maar krijgt er van de energiebedrijven geen enkele garantie voor terug. De toezegging van bedrijven om nieuwe kolencentrales geschikt te maken voor installaties om CO2 af te vangen is een lege huls. Het blijft ongewis of kolencentrales ook daadwerkelijk hun uitstoot gaan verminderen door CO2 ondergronds op te slaan. Het is volgens Natuur en Milieu niet aannemelijk dat energiebedrijven zullen investeren in dure CO2 -opslaginstallaties zonder harde afspraken of een verplichting."

Akkoord valt slecht
Eneco noemt het akoord te vrijblijvend, onder meer omdat onvoldoende harde eisen worden gesteld aan de inzet van nieuwe kolencentrales. Het kabinet vindt dat dergelijke centrales zo gebouwd moeten worden, dat ze in de toekomst geschikt te maken zijn voor het afvangen en opslaan van het broeikasgas CO2.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Kees Vendrik is boos. Hij diende vorige week een motie in om te wachten met de ondertekening van het akkoord, zodat de Kamer zich erover zou kunnen uitspreken. Over de motie was nog niet gestemd, toen het akkoord dinsdagmorgen werd gesloten. Kees Vendrik deelt de kritiek dat het akkoord veel te vrijblijvend is en de mogelijkheid van kolencentrales zonder CO2-afvang open laat.

Greenpeace vindt dat het kabinet de bouw van nieuwe kolencentrales in feite steunt door subsidie te verstrekken voor afvangen en ondergronds opslaan. "Een onbewezen techniek,'' vindt de milieuorganisatie: Het geld kan beter gaan naar schone energie.

Deel dit artikel

permalink