CO2-neutrale BV Ganzedijk 2

Ganzedijk doet er alles aan om sloop te voorkomen. Begin dit jaar stond het dorp vol in de aandacht omdat het rapport van de Koöperatieve Architekten Werkplaats (KAW) concludeerde dat sloop op termijn het beste de krimp en verpaupering tegengaat. Nu wordt het dorp wellicht een BV die energie produceert.

De kogel is door de kerk. Ganzedijk wordt een onderneming, met de bewoners als aandeelhouders. De BV Ganzedijk krijgt een pannekoekenhuis en een conferentieoord annex hotel annex dorpshuis. De Ganzedijkers gaan hun eigen energie produceren. De BV wordt CO2-neutraal.

Trend
De bewoners moeten nog wel eerst hun zin krijgen. Vandaag reageren de gemeente Reiderland, de provincie Groningen en woningbouwcorporatie Acantus op de plannen van de Ganzedijkers. De bewoners willen zoveel mogelijk zelf regelen. Bewoners kunnen een aandeel kopen in het Ganzedijk OntwikkelFonds en ook anderen kunnen investeren.

Ook doet het dorp een beroep op de 8 miljoen euro die minister Vogelaar aan provincies beschikbaar stelde om collectief particulier opdrachtgeverschap te stimuleren – een regeling waarbij verenigde particulieren een bouwkavel kopen.

De Groningse hoogleraar planologie Gert de Roo roemt de creativiteit van de Ganzedijkers. Vooral de energieplannen ziet hij zitten. De Bewoners spelen namelijk in op een trend. En bovendien: Seinen, de duurzame projectontwikkelaar die het plan wel ziet zitten, is volgens hem niet de eerste de beste. “Het zou ze best eens kunnen lukken”, zegt De Roo.

Deel dit artikel

permalink