Verplichting gemeentelijke welstandscommissie vervalt

Voor elke reguliere bouwvergunning moet nu nog advies worden gevraagd aan de welstandscommissie. Die eis wil het kabinet laten vervallen.

Gemeenten kunnen heel goed zelf bepalen hoe bouwplannen worden getoetst aan de welstandsnota. Dat kan procedures versnellen. Ook wil het kabinet dat welstandsbeleid deel gaat uitmaken van het bestemmingsplan.

Hierdoor ontstaat een betere afstemming met het ruimtelijk beleid. Daarbij zal worden bepaald dat welstandsbeleid zich alleen nog mag richten op het uiterlijk van bouwwerken, zoals de materialen, kleuren en onderlinge verhoudingen van de samenstellende bouwdelen.

Regeldruk
De ministerraad heeft op voorstel van minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie, mede namens minister Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingestemd met toezending van dit kabinetsstandpunt aan de Tweede Kamer.

Vanuit het programma Regeldruk en Administratieve Lastenvermindering heeft staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de verplichte welstandscommissies als knelpunt aangepakt, mede naar aanleiding van meldingen hierover bij het meldpunt http://www.lastvandeoverheid.nl .

Deel dit artikel

permalink