Interview: Folkert van der Molen

Het Nationaal Sustainability Congres 2008 vindt plaats op  donderdag 27 november in de Rai in Amsterdam. Organisator Folkert van der Molen geeft tekst en toelichting over dit evenement.

Zijn jullie al lang bezig met de voorbereiding van het congres?
“Ja al heel lang. Het starten van de organisatie van de volgende editie begint eigenlijk al direct na afloop van de voorafgaande, sterker nog eigenlijk daarvoor al. Op de komende editie kunnen we al meedelen dat de editie 2009 (de tiende, red.) op 11 november is in het World Forum te Den Haag. De voorbereiding van die editie is nu al weer gestart met vastleggen van de locatie en contacten met de betreffende gastgemeente, in dit geval dus Den Haag.”

Hoeveel mensen zijn bij de voorbereiding hierbij betrokken?
“DHV is de inhoudelijk organisator (en initiatiefnemer, red.) en is met drie personen betrokken. De hele logistieke kant wordt door congresbureau CKC gedaan.”

Wat is jouw rol hierin?
“Ik ben de oorspronkelijke initiatiefnemer en bij alle edities de inhoudelijke hoofdorganisator. Verder doe ik ook veel voor de promotie van het congres en het werven van partners/sponsoren.”

Wat kunnen de bezoekers verwachten op het Nationaal Sustainability Congres?
“Een veelzijdig programma met interessante key-note sprekers en plenaire onderdelen en diepgaande deelsessies met praktijkcases. Verder een tot in de puntjes duurzaam gemaakt congres en een zeer fraai aangeklede beurs. Het congres wordt tevens altijd zeer goed gewaardeerd door de vele netwerkmogelijkheden. Al met al is het weer het jaarlijkse ‘ijkpunt’ op de weg naar een duurzaam Nederland.”

Verwachten jullie veel bezoekers?
“Ja, dit keer zeker weer minimaal 500. We verwachten dit keer door de kredietcrisis wellicht geen uitverkocht huis, zoals vorig jaar. De meeste deelnemers melden zich altijd laat aan, dus de komende weken zullen er nog vele aanmeldingen binnenkomen.”

Wat verklaart jullie succes?
“Vooruitlopen in de wijze waarop het congres in elkaar zit en steeds weer vernieuwen. Ook zorgen we dat er een goede duurzame ambiance is en is het congres prettig geprijsd. De vele partners zorgen voor goede praktijksessies en betrokkenheid.”

Zijn er nog primeurs op het congres?
“Tijdens de breaks op de beurs zullen op een specifiek perspodium diverse nieuwsfeiten gepresenteerd worden, onder andere de Club van 100 voor klimaatneutrale pakket (DutchSpirit), Athlon Car Lease en BAM. BAM lanceert op het congres de opdracht voor een duurzaam gemeentehuis Bronckhorst. Ze gaan hier voor het eerst hun greenup tool inzetten.”

Voor de tweede keer wordt de Young Sustainability Award uitgereikt, kun je hier iets meer over vertellen?
“Voor studenten en jong professionals was het gedurende enige tijd mogelijk om (innovatieve) ideeën in te dienen die een flinke bijdrage beogen aan een duurzaam Nederland. Er zijn dit keer vierentwintig ideeën ingediend. De bezoekers aan het congres kunnen hieruit twee inzendingen nomineren. Een andere nominatie komt voort uit een stemming van de bezoekers van de website http://voordewereldvanmorgen.nl/ van de ASN Bank. Van de drie genomineerden wordt een filmpje gemaakt welke op het congres vertoond zal gaan worden. De bezoekers stemmen per SMS de winnaar. Deze ontvangt een cheque van € 5.000 beschikbaar gesteld door de ASN Bank.”

Waar kunnen mensen zich aanmelden voor het congres?
“Dat kan via  de website www.sustainability-congres.nl

Zijn jullie al bezig met 2009? Weer in de Rai?
"Sinds de restyling van het congres in 2007 (daarvoor was het 7 keer een MVO-congres) doen we jaarlijks een andere stad aan. Zoals ik eerder aangaf is in navolging van Rotterdam (2007) en Amsterdam (2008) voor de 2009-editie de gemeente Den Haag bereid gevonden als gastheer op te treden. Als lokatie hebben we reeds World Forum vastgelegd op 11 november 2009."

Foto's: M. van de Meeken, UVX pictures

Deel dit artikel

permalink