Expositie: 'Idealen in de architectuur'

Van 6 november 2008 t/m 4 januari 2009 is in het Architectuur Centrum Nijmegen (ACN) een bijzondere expositie te zien. Het architectuurcentrum ACN bestaat tien jaar. Tien Jaar tentoonstellen laat een veelzijdige dwarsdoorsnede zien van opvattingen over architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. De deelnemers van de afgelopen tien jaar tonen in deze expositie hun visie op het thema: "Is er ruimte voor idealen in de architectuur?"

De inzendingen lopen sterk uiteen. Hieronder een dwarsdoorsnede van een aantal inzendingen die in de jubileumexpositie getoond zullen worden.

L´O´U´T doet een voorstel om te komen tot intensivering van het stadscentrum. Concreet denkt het Lab of urban transformation er aan een nieuwe stedelijke laag te ontwikkelen op het Traianusplein in Nijmegen met functies als wonen, recreatie, cultuur en natuur.

Arjan Harbers van Topotronic stedenbouw is van mening dat werklocaties aangevuld zouden moeten worden met woningen omdat, volgens hem, met een dergelijke verdichting een halt toegeroepen wordt aan het uitdijen van de stad. Daarnaast worden ruimtes op werklocaties beter benut en neemt de diversiteit op bestaande werklocaties toe.

Biq Stadsontwerp besteedt aandacht aan de vernieuwing van de bestaande stad als Europees thema. Het bureau is van mening dat de Nederlandse praktijk zich onderscheidt door de nadruk die ze legt op het actuele probleem van de naoorlogse stad en door een nonchalante benadering van de historie. Volgens Biq kan Nederland lering trekken uit Europese herontwikkelingsprojecten waar de architectonische beoordeling van de historische stad hecht is betrokken is in de ontwerpmethodiek.

Architect Filip Mens toont een concreet project om aan te geven wat zijn idealen in de architectuur zijn. Hij toont een woonhuis aan de Gevers Deynootweg op Scheveningen dat uitgebreid moest worden met een extra bouwlaag. In het ontwerp is al met al een heldere coupure gemaakt met de onderliggende architectuur terwijl de massacompositie en de architectonische uitwerking van de dakopbouw toch ook met elkaar in overeenstemming is; een confrontatie zonder conflict.

Achitecte Jeanne Dekkers spreekt over het respect voor de opgave, de opdrachtgever, gebruiker en gebruikmakend van wat aanwezig is. Volgens de architect geven de plek, licht, materialen een specifiek antwoord op de specifieke vraag .

M3H architecten is van mening dat het Nederlandse rivierengebied dringend toe is aan een herwaardering. Nieuwe, krachtig gedetailleerde architectonische objecten leggen, volgens het bureau, verbanden tussen de geschiedenis, het landschap en het nieuwe gebruik. Bakens, bruggen en steigers vertellen samen het verhaal van de altijd dynamische, beweeglijke en gevreesde rivier. Architectuur als eerbetoon aan het landschap.

Francine Houben van Mecanoo architecten ontwierp het theater van de toekomst in Taiwan waarin muziek, theater, opera en jazz samen onder één dak in een groot park gevestigd zijn en er tevens een informeel openluchttheater is ontstaan.

Architectenbureau Paul de Ruiter maakte in opdracht van Rijksgebouwendienst de studie De Zuidkas waarin het gebouw als energiebron centraal staat. In de Zuidkas is een aantal duurzaamheidaspecten die zij als idealen in de architectuur kenmerken.

Architect Robbert de Koning toont zijn project Watervast. Watervast is een idee om de maatschappelijke en economische risico’s van overstroming bij hoogwaterpieken in de Rijn en Maas te reduceren. Door lage compartimenteringskaden aan te leggen, met baggerspecie die vrijkomt uit uiterwaarden en sloten, zal het rivierengebied bij calamiteiten veel langzamer volstromen.

Voor meer informatie: www.architectuurcentrumnijmegen.nl

Foto's
Foto 1 LOUT
Foto 2 Jeanne Dekkers
Foto 3 Filip Mens

Deel dit artikel

permalink