Omgevingsvergunning brengt meer gemak voor burgers en bedrijven

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Hiermee wordt het groene licht gegeven aan de omgevingsvergunning. Met deze omgevingsvergunning kunnen burgers en ondernemers gemakkelijker, goedkoper en sneller de vergunningen van de gemeente krijgen die nodig zijn om bouwplannen te realiseren.

Nu moeten burgers en bedrijven daarvoor zelf nog verschillende vergunningen verzamelen. Door minister Cramer van VROM verandert dat in januari 2010. Wie iets wil bouwen, een huis, een nieuw woningbouwproject, een fabriek, moet rekening houden met zo'n 25 verschillende wetten en een veelheid aan vele verschillende lokale verordeningen.

Om het plan te kunnen realiseren zijn verschillende vergunningen nodig. Deze moeten vaak bij verschillende loketten binnen de gemeente en soms zelfs bij het waterschap of de provincie worden opgehaald. Bedrijven met meer filialen moeten zich in elke gemeente opnieuw oriënteren op de daar geldende regelingen. Daarbij komt dat de meeste vergunningen ook eigen termijnen hebben voor bijvoorbeeld de inspraak. De last om dat allemaal bij te houden ligt nu bij de burger of de ondernemer.

Deel dit artikel

permalink