Energie Agentschap: Roer moet om!

De financiële crisis en de stagnerende groei van de economie mogen geen redenen zijn om het kalmer aan te doen met het klimaatbeleid.

Dat schrijft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in de jaarlijkse World Energy Outlook, waarin het pleit voor energiebesparing en lagere uitstoot van het broeikasgas CO2.

Bij ongewijzigd beleid zal wereldwijd de vraag naar energie met 1,6 procent per jaar toenemen. In het jaar 2030 zal de vraag naar energie dan 45 procent hoger zijn dan in 2006. Daarvan zal dan 80 procent moeten komen van olie, gas en kolen met alle gevolgen van dien. Als de huidige trend doorzet stevent de wereld op de lange duur af op een stijging van de temperatuur met 6 graden.

De vraag naar olie zal bij ongewijzigd beleid toenemen van 85 miljoen vaten per dag nu, tot 106 miljoen in 2030. Dat is overigens 10 miljoen vaten per dag minder dan vorig jaar nog werd verwacht. Dat laatste heeft te maken met lagere inschatting van de economische groei en hoger dan tot dusver verwachte olieprijzen. De vraag naar kolen zal nog sneller toenemen. De vraag naar energie zal vooral groeien in India en China.

Deel dit artikel

permalink