Ministers falen bij aanpak bedrijventerreinen

De ministers van Economische Zaken en VROM zijn er de afgelopen jaren onvoldoende in geslaagd om de hoeveelheid verouderde bedrijventerreinen aan te pakken.

Ondanks een groot aantal herstructureringsplannen is het probleem juist groter geworden. De beschikbare gegevens over verouderde terreinen zijn bovendien onvoldoende betrouwbaar. Daardoor is er landelijk onvoldoende inzicht in de omvang van het probleem, het type veroudering en de passende maatregelen.

Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in het gisteren gepubliceerde rapport Herstructurering bedrijventerreinen. Naar schatting een derde deel is in meer of mindere mate niet meer volwaardig bruikbaar. Daardoor groeit de kans op leegstand en verloedering, overlast voor de (woon)omgeving en haperende verkeersstromen. Dit leidt tot een trek van gevestigde bedrijven naar nieuwe terreinen, waardoor de problemen op oude bedrijventerreinen nog groter worden.

In het huidige tempo doorgaan zou betekenen dat de problemen pas over tientallen jaren zijn opgelost. Volgens de Algemene Rekenkamer is veel te weinig geld voor de herstructurering beschikbaar. De rijksoverheid heeft de afgelopen acht jaar 400 miljoen euro geïnvesteerd, terwijl miljarden nodig zijn voor de aanpak van de oude bedrijventerreinen. De meeste aan te pakken terreinen liggen in Noord-Brabant en Zuid-Holland. Verhoudingsgewijs is het probleem het grootst in Utrecht, waar de helft van het areaal verouderd is.

Het totale ruimtebeslag van bedrijventerrein is de afgelopen twintig jaar gegroeid van 45.000 naar 97.000 hectare, wat neerkomt op twee derde van de provincie Utrecht.

Bron: vastgoedmarkt.nl

Deel dit artikel

permalink