Duurzaam kantoor de moeite waard

Duurzame kantoorgebouwen zijn niet alleen een maatschappelijk verantwoorde belegging, ze leveren ook een hoger beleggingsrendement op.

Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek onder Amerikaanse kantoren, uitgevoerd door de Universiteit Maastricht en de Universiteit van Californië in Berkeley. Volgens Piet Eichholtz, Universiteit Maastricht, is er onder Nederlandse beleggers echter nog behoorlijk veel scepsis om in duurzame kantoren te investeren.

Zestien procent meer opbrengst
Duurzame kantoren leveren gemiddeld een twee procent hogere huur per vierkante meter op. Bovendien hebben ze een hogere en stabielere bezettingsgraad dan vergelijkbare reguliere kantoren. Het feitelijke huurvoordeel komt daardoor op zes tot wel negen procent. Bij verkoop brengen duurzame kantoren maar liefst zestien procent meer op dan een soortgelijk niet-groen pand, omdat het risico door de stabiele bezettingsgraad kleiner is.

Dat zijn de opvallende uitkomsten van een onderzoek naar duurzame gebouwen, uitgevoerd door de Universiteit Maastricht, in samenwerking met John Quigley van de Universiteit van Californië in Berkeley.

Ze analyseerden de huren en verkoopopbrengsten tussen 2004 en 2007 van 694 kantoorgebouwen in de VS met een groen certificaat van de federale overheid. Deze werden vergeleken met een controlegroep van bijna 7.500 gebouwen in de directe omgeving zonder zo’n certificaat.

Bron: Building Business

Deel dit artikel

permalink