Nieuw samenwerkingsverband in de bouw

Er is een nieuw samenwerkingsverband in de bouw opgericht: Partners in Strategische Innovatie. Meer dan honderd bedrijven die hierin participeren willen snelle, klantgerichte en maatschappelijk verantwoorde productiestromen laten ontstaan.

Er is een dwingende noodzaak om de gebouwde omgeving te verduurzamen. Via convenanten met de sector zijn afspraken gemaakt voor vergaande energiebesparing en inzet van duurzame energiesystemen. Er wordt zelfs gesproken over energieneutrale wijken en steden.

Daarnaast dient het vernieuwen van vele wijken hoognodig versneld aangepakt te worden en moet eindelijk het meer consumentgericht ontwikkelen de standaard worden in plaats van uitzondering. Het tegemoet komen aan deze maatschappelijke en sociale eisen, vraagt veel van de bouwsector.

Innovaties niet snel genoeg
Meer capaciteit of nieuwe technieken is voor dergelijke veranderingen niet toereikend. Zowel techniek, proces als sociale innovaties zijn hard nodig. In de huidige bouw- en beheerprocessen, waarbij elk project als uniek wordt beschouwd, zullen die innovaties niet snel (genoeg) van de grond komen.

Bouwteams die willen vernieuwen vallen na afronding van een project weer uit elkaar en bijbehorende kennis en ervaring versnippert. Meer continuïteit in innovatieprocessen is essentieel om de hoge ambities te kunnen realiseren. Een andere vorm van samenwerken, gericht op die gemeenschappelijke doelen, in samenspraak met de vraagkant van de markt en gebruikmakend van kennis zoals die op veel plaatsen al beschikbaar is, is nodig.

Sleutelwoord daarbij is 'projectoverstijgende samenwerking', zodat innovaties en transitie in meer langdurige samenwerkingsverbanden tot stand kunnen komen. Daarbij is wel het perspectief van een omvangrijke markt nodig, waardoor investeren in die samenwerking ook het vooruitzicht van een gezonde 'business' biedt.

Nieuwe aanpak
Daarom lijkt het tijd voor een andere en ook grootschalige aanpak. Het werken met projectoverstijgende oplossingsprincipes, met voldoende ruimte voor maatwerk, aangeboden door bedrijvenclusters uit de sector en op een schaal waardoor een krachtige ontwikkeling ontstaat.

Bedrijven gaan die clusters vormen, maar voor die schaal is medewerking van de overheid belangrijk. Zij kan voorwaarden creëren voor grootschalige, maar op maatwerk gerichte experimenteergebieden die doorlopen over meerdere wijken. Zo kunnen snelle, klantgerichte en maatschappelijk verantwoorde productiestromen ontstaan.

Initiatiefnemers
Een groep innovatieplatforms heeft hiertoe het initiatief genomen: Het Netwerk Conceptueel Bouwen, de Projectgroep Duurzame Energie Projectontwikkeling (thema duurzaam bouwen), de Kennisbank Bestaande Woning Bouw (wijkvernieuwing) en het Esprit Huis (consumentgericht bouwen).

Samen al honderd bedrijven en gezamenlijk optrekkend onder de naam 'Partners in Strategische Innovatie'. Zij zullen met partijen als Bouwend Nederland, andere belangenorganisaties en de betrokken ministeries in gesprek gaan om deze noodzakelijk geachte ontwikkeling verder brengen.

Partners in Strategische Innovatie:
Netwerk Conceptueel Bouwen
Projectgroep DEPW
Kennisbank Bestaande Woningbouw
Vereniging EspritHuis


Deel dit artikel

permalink