Job Dura Prijs naar Las Palmas

Cultureel en zakelijk centrum Las Palmas in Rotterdam is de winnaar van de Job Dura Prijs 2008.

De Job Dura Prijs 2008 heeft als thema ‘Een nieuw leven, hergebruik van gebouwen’. De Job Dura Prijs steunt projecten die een bijdrage leveren aan het sociale en culturele leven in de regio Rotterdam en die een relatie hebben met de gebouwde omgeving. De prijs bestaat uit een kunstobject van Bruno Ninaber van Eyben en een geldbedrag van 25.000 euro. Aan de aanmoedigingsprijs is een bedrag van 7.500 euro verbonden.

Voorbeeld
De jury oordeelt dat Las Palmas ‘voorbeeldstellend voor hergebruik en renovatie van monumenten’ is. Zij prijst opdrachtgever OVG Projectontwikkeling voor het behoud van de oorspronkelijke kwaliteiten van Las Palmas bij de herontwikkeling. Naast de open indeling is dat de bevordering van samenwerking tussen de verschillende onderdelen van het gebouw.

Bovendien vindt de jury dat het beeld dat het gebouw naar de stad uitdraagt ‘op een zeer innovatieve en vanzelfsprekende manier’ is benut door een opbouw toe te voegen. Deze opbouw is bovendien een belangrijke kwaliteitsverbetering van de skyline van Rotterdam en maakt van Las Palmas een icoon.

Ontwerp
Las Palmas huisvest het Nederlands Fotografiemuseum, gemeentelijk cursuscentrum De Beeldfabriek, ‘LPII’ (ruimte voor tentoonstellingen en evenementen), diverse kantoren (waaronder OVG Projectontwikkeling) en een restaurant. Las Palmas is een ontwerp van architectenbureau Benthem Crouwel. Het interieur van de dakopbouw is naar ontwerp van Fokkema Architecten.

Bron: Architectuur.nl

Deel dit artikel

permalink