Amsterdam moet mooi bouwen

Er komen vrijwel zeker strengere richtlijnen voor nieuwbouw in Amsterdam. De gebouwen moeten veel mooier en beter worden, en meer gericht zijn op hun sociale functie.

Dit heeft het college van b. en w. voorgesteld aan de gemeenteraad. Er moet minder worden gelet op de winst van ontwikkelaars.

Het college omarmt daarmee een raadsnotitie van de PvdA-raadsleden Hetti Willemse en Michiel Mulder. De gemeenteraad staat inmiddels in grote lijnen achter de conclusies.

Betere kwaliteit
De notitie, Mooi Bouwen, pleit voor een veel betere kwaliteit die desnoods ten koste van de hoeveelheid moet gaan. Een verhoogde kwaliteit is ook nodig omdat Amsterdam met de grachtengordel op de Unesco Wereld Erfgoedlijst wil komen. Daartoe moet ook in de zogeheten bufferzone, de strook eromheen, mooi en goed gebouwd worden.

Aanleiding is het rapport van de jury van de Zuiderkerkprijs 2006. Die beoordeelde tien projecten en schreef in haar rapport dat een aantal projecten slechts ontwikkeld was met het oog op snel rendement.

Magere kwaliteit
Mulder en Willemse voegen daar aan toe dat de bouwprojecten die in de jaren tachtig bij stadsvernieuwingsprojecten in Zuidoost en de Westelijke Tuinsteden zijn neergezet, van magere kwaliteit zijn.

Volgens het raadsduo willen burgers graag in mooie huizen wonen. Daarbij valt de smaak van de bewoners niet altijd samen met die van de architect.

Deel dit artikel

permalink