Woningbouw duikt diepe crisis in

De bouw van nieuwe woningen koerst op een ramp af. Het aantal valt terug naar een ongekend laag niveau. Zowel de koop- als de huursector worden getroffen.

“De situatie op de koopwoningenmarkt verslechtert per dag. Wij verwachten nu dat we over twee jaar nog maar 30.000 woningen zullen opleveren”, zegt directeur Jan van Tuinen van Bouwend Nederland. Twee weken geleden ging de brancheorganisatie nog uit van 50.000 woningen. “Maar als je de cijfers van het GIW ziet, zullen we dat niet eens halen”, verwacht Van Tuinen.

De politiek zal in zijn visie spoedig maatregelen moeten nemen, wil de woningbouw niet op een regelrechte ramp afkoersen. Dat zal nog lastig genoeg zijn, omdat heel veel zaken op de woningmarkt in elkaar grijpen.

“Mensen die een nieuwe woning willen kopen, doen dat momenteel niet voordat ze hun eigen woning hebben verkocht. De markt van bestaande woningen zit echter ook op slot. Deels komt dit doordat te veel organisaties al mogelijke maatregelen hebben voorgesteld, zoals het tijdelijk schrappen van de overdrachtsbelasting. Daar wachten mensen nu op. Deels komt het doordat banken een hoge risico-opslag op de hypotheekrente zetten. Je ziet nu ook dat de lange rente daalt, maar de hypotheekrente niet”, vindt Van Tuinen.

[Naschrift Redactie:]
Bericht Bouwend Nederland
Cobouw heeft woensdag 3 december op gezag van Bouwend Nederland cijfers gepubliceerd over de te verwachten woningbouwproductie, maar deze zijn helaas niet juist geïnterpreteerd. Bouwend Nederland gaat er vooralsnog vanuit dat de productie 30.000 woningen lager uitkomt dan de kabinetsdoelstelling van 80.000, dus op 50.000 woningen in de komende jaren.



Bron: Cobouw.nl

Deel dit artikel

permalink