Baksteenfabriek neemt stapelrobots in dienst

Sinds vrijdag heeft straatbakstenenfabriek De Kijfwaard in Pannerden robots ‘in dienst’ om de bakstenen in pakketten te stapelen. Dat laat eigenaar Wienerberger BV weten.

De nieuwe robot van Wienerberger zorgt voor een ‘arbo-verantwoord voortraject’. De robot legt de bakstenen na de productie in het gewenste verband en stapelt ze zodanig dat de pakketten zonder probleem kunnen worden verwerkt met een bestratingsmachine, ongeacht de gebruikte techniek - mechanische klem of vacuüm. Het apparaat is geschikt voor alle formaten straatbakstenen.

De bestratingsbranche schakelt allengs over op machinale verwerking. Reden daarvoor is de regel van de Arbeidsinspectie die voorschrijft dat werken groter dan 1.500 m2 mechanisch bestraat moeten worden. Deze regel ging in op 1 januari 2008.

Dick Juffermans, landelijk coördinator Arbeidsinspectie, is blij met de installatie van de robots. "Hiermee wordt voorkomen dat de fysieke belasting van straatmakers ten dele wordt verplaatst. Het terugdringen van fysieke belasting vraagt veelal een ketenaanpak; een samenwerking tussen verschillende betrokken partijen. En Wiernerberger toont zich met deze installatie een waardige partner in de keten.”

Deel dit artikel

permalink