Van afvalproduct tot ecologisch bouwmateriaal

Met behulp van titaandioxide in zelfreinigend natuursteencomposiet is het mogelijk, dat een als afvalproduct bekendstaand materiaal tot een ecologisch bouwmateriaal wordt vervaardigd.

Maximaal 70% van een natuursteengroeve kan gebruikt worden, de rest wordt als afval beschouwd. Dit “afval” wordt zorgvuldig en natuurlijk gereinigd en opgeslagen, waarna er natuursteenblokken van worden gemaakt met cement als bindmiddel. Droogtijd door middel van zonwarmte van ongeveer acht weken maakt het tot een zeer bruikbaar ecologisch bouwmateriaal.

Door de toevoeging van TX active in het cement, krijgt het de positieve eigenschap van zelfreiniging en de verontreinigende lucht wordt gezuiverd.

Fotokatalysator
Het titaandioxide in zelfreinigend natuursteencomposiet gedraagt zich als een fotokatalysator, vergelijkbaar met bijvoorbeeld bladgroen in de natuur. Bij fotokatalyse versnelt een substantie – een ‘fotokatalysator’ – een chemische reactie onder invloed van lichtenergie.

Tijdens deze reactie wordt de katalysator niet verbruikt, noch gewijzigd, waardoor de werking intact blijft zolang er blootstelling is aan UV-licht uit de omgeving. Door de lichtenergie, het water en de luchtzuurstof te gebruiken, veroorzaken de fotokatalysatoren de vorming van zeer reactieve moleculen die in staat zijn om organische en anorganische stoffen aanwezig in de atmosfeer af te breken.

Bron: Cradletocradle.nl

Deel dit artikel

permalink