Winnaars ontwerpwedstrijd Cascadepark bekend

De winnaars van de prijsvraag ‘Openbare ontwikkelingscompetitie urban villa’s en woontoren Cascadepark West in Almere - Aangenaam Duurzaam’ zijn bekend gemaakt.

Wethouder Ruimtelijke Ordening en Wonen Adri Duivesteijn  van Almere kondigde woensdag 3 december aan een overeenkomst voor bouwplanontwikkeling te sluiten met Kalliste Woningbouwontwikkeling en Timpaan voor de urban villa’s, en De Key/DePrincipaal voor de woontoren. Deze ontwerpen passen binnen de ambitie om het Cascadepark in Almere in te richten als ‘etalage van duurzaamheid’. Zeven urban villa’s en een woontoren worden gerealiseerd.

Urban Forest en L.E.F.
In mei 2008 werden partijen uitgedaagd om een duurzaam en realiseerbaar ontwerp te ontwikkelen, zowel voor de urban villa’s als voor de woontoren. Voor de urban villa’s voldeden twee plannen - op overtuigende wijze - aan deze vraag: ‘Urban Forest’ van Kalliste Woningbouwontwikkeling en ‘L.E.F.’ van Timpaan.

Het plan ‘Urban Forest’ is in tal van opzichten vernieuwend, meent de beoordelingscommissie. Sterke punten zijn het concept van een vrij indeelbare, grotendeels houten constructie met een ‘slim’ energieproducerend dak, en de uitzonderlijke vrijheid die medeopdrachtgevers krijgen in de inrichting van hun woning en buitenruimte.

De beoordelingscommissie beschouwt ‘L.E.F.’ als een project waarin (bijna) iedereen zou willen wonen. Het project speelt in op de specifieke kwaliteiten van de locatie, en de onconventionele opzet van de maisonnettes biedt de driezijdig georiënteerde woningen een verrassende ruimtelijkheid. Het college van B&W neemt het advies van de beoordelingscommissie - met betrekking tot de urban villa’s - over.

Woontoren
Voor de woontoren is één ontwerp ingediend dat voldeed aan de diverse inzendingvereisten: Woonstichting De Key/De Principaal ontwierp het plan ‘Casa Cascada’, dat bestaat uit een woontoren inclusief parkeergarage.

Deel dit artikel

permalink