Bouw Earthship Zwolle vordert gestaag

Als de komende maand het theehuis open gaat in het Zwolse park de Nooterhof, dan heeft de Overijsselse hoofdstad een primeur: het eerste Earthship dat in de Benelux in gebruik genomen wordt.

Dit bouwwerk is het resultaat van een min of meer toevallige samenwerking tussen onderwijsinstituut Landstede, woningbouwcoöperatie SWZ en de gemeente Zwolle. Studenten hebben tegels gemaakt en gebakken om die vervolgens te gebruiken in een mozaïek, waar ze de afgelopen week in het Earthship aan hebben gewerkt.

Ecologisch bouwen
Earthships zijn een begrip voor mensen die belangstelling hebben voor ecologisch bouwen. Het is de naam voor een gebouw dat in de visie van de Amerikaanse architect Michael Reynolds, wiens geesteskind het is grotendeels is opgetrokken uit gerecyclede materialen en materialen die vrijkomen bij de sloop van oude gebouwen.

De buitenmuren bestaan uit met aarde gevulde, afgedankte autobanden en de scheidingswanden uit lege blikjes of flessen die worden afgesmeerd met leem of kalk. Een Earthship is niet aangesloten op het elektriciteitsnet, de waterleiding of het riool. Regenwater wordt opgevangen en gefilterd tot drinkwater en water voor huishoudelijk gebruik. Afvalwater wordt hergebruikt, zelfs de fecaliën (wc). Die komen via een overstort in een septic tank in een rietaanplant terecht, waar ze dienen als voeding voor dat riet.

Zonnepanelen
De koelkast, wasmachine, boiler en computer werken op zonnepanelen, waarvan de energie wordt opgeslagen in accu’s. Grote planten in bakken achter de glazen voorgevel zuiveren afvalwater en zorgen voor een goed binnenklimaat. Warmte wordt geabsorbeerd en afgegeven in koelere perioden.

Fotografie: H. Plantinga

Bron: Weblog Zwolle

Deel dit artikel

permalink