Meer schadeclaims balansventilatie

Na een veelvoud aan klachten over de balansventilatie in Vathorst, zijn er nu ook klachten uit Almere en Groningen.

In De Volkskrant stond afgelopen zaterdag een artikel over balansventilatie. Bewoners van de Side-by-Side-torens in Almere en een wooncomplex in Groningen hebben zich - net als de bewoners van Vathorst - bij Letselschadeadvocaat Martin de Witte gemeld. De bewoners hebben last van klachten als hoofdpijn en benauwdheid.

Volgens De Witte zijn er drie partijen verantwoordelijk voor de problemen.

1 Het ministerie van VROM heeft onvoldoende regelgeving voor dergelijke systemen.
2 Aannemers hebben niet gecontroleerd of de systemen goed werkten.
3 De gemeente had toezicht moeten houden op de werking van de systemen. Ook is de gemeente nalatig geweest met betrekking tot de bewonersklachten.

Wethouder Van Daalen (ChristenUnie) van Amersfoort stoort zich aan de aantijgingen. De gemeente heeft niet voor het balansventilatiesysteem gekozen, bendarukt hij. “Wel moesten de woningen energiezuinig zijn. Maar de bouwer had ook kunnen besluiten om een zonnepaneel op het dak te zetten.”

Slaapkamer op zolder
In heel Nederland zijn er naar schatting vierhonderdduizend woningen met balansventilatie. Uit recente controles van de systemen in Vathorst blijkt dat een aantal systemen niet goed was geïnstalleerd.

Ook bleken de bouwers er geen rekening mee te hebben gehouden dat sommige bewoners een slaapkamer op zolder inrichtten. Daar was vaak niet voor voldoende ventilatie gezorgd.

Met de aanpassing om de geluidsoverlast terug te dringen, de buizen schoon te maken en het systeem beter af te stellen, hoopt wethouder Van Daalen dat veel klachten zullen zijn verholpen.

Deel dit artikel

permalink