Kleine kantoren scoren beter in Milieubarometerbenchmark

In de Milieubarometerbenchmark doen steeds meer grote overheidskantoren mee, bijvoorbeeld het Ministerie van VROM en de kantoren van SenterNovem. Een mooie aanleiding om in deze vierde jaargang van de benchmark de verschillen in energieprestatie tussen grote en kleine kantoren onder de loep te nemen.

Kleine kantoren, met minder dan 275 medewerkers, blijken minder elektriciteit per medewerker te gebruiken. Een medewerker van een klein kantoor gebruikt gemiddeld 2.675 kWh per jaar t.o.v. 3.111 kWh voor een medewerker van een groot kantoor.

Grote kantoren winnen het van de kleine op het gebied van efficiënte verwarming, veelal door het gebruik van zuinige installaties zoals warmte-koude-opslag. Hierdoor is het gasverbruik per medewerker van grote kantoren 16% lager dan bij kleine kantoren. De Milieubarometer laat zien dat per saldo de kleine kantoren iets beter scoren op het totale gebouwgebonden energiegebruik.

Lichte verbetering
Bij de deelnemers die twee jaar achter elkaar meededen is de score op het gebouwgebonden energiegebruik flink verbeterd. De milieubelasting door het zakelijk verkeer is juist sterk gestegen. Daardoor is per saldo de totale milieuprestatie per medewerker slechts 0,5% verbeterd. Verschillende overheden zien hun milieubelasting dalen in de Milieubarometer door milieubesparende maatregelen uit te voeren en groene stroom in te kopen.

De gemeente Wierden heeft haar milieubelasting met 64% verminderd door de inkoop van groene stroom. De provincie Limburg heeft het waterverbruik met 36% verminderd door verschillende waterbesparende acties uit te voeren. De milieudienst West-Holland heeft door energiebesparende maatregelen haar elektriciteitsverbruik per medewerker teruggebracht met 11%.

Registratieprogramma
De overheid streeft naar een milieubewuste bedrijfsvoering binnen haar eigen gebouwen, met het oog op een gezonde en goede toekomst. In de Milieubarometerbenchmark werd de milieuprestatie van 56 overheidskantoren gemeten en met elkaar vergeleken. De Milieubarometer is een registratieprogramma dat gegevens over het gebruik van kantoorpapier, energie, water, afvalcontainers en vervoersmiddelen vertaalt naar de milieuscore en bijbehorende milieukosten.

De benchmark wordt uitgevoerd door SenterNovem en Stichting Stimular. De grote spreiding van de scores laat zien dat er in veel overheidskantoren nog de nodige milieuwinst en kostenbesparingen kunnen worden behaald.De Milieubarometerbenchmark stimuleert overheden om een milieuregistratie bij te houden en de uitkomsten geven de deelnemers inzicht in kansen voor milieuwinst en kostenbesparing.

De resultaten van de Milieubarometerbenchmark van overheidskantoren zijn beschikbaar op www.milieubarometer.nl

Deel dit artikel

permalink